Gustare sănătoasă pentru copii: cartofi dulci pai, la cuptor

1 shutterstock 1905751084 jpg jpeg

Iată o gustare simplă, rapidă şi de post. Toată familia o va iubi, iar gustul dulceag al cartofilor îi va atrage şi pe cei mici. Dacă ai poftă de ceva bune între mese, acesta e preparatul ideal!

Cartofii dulci sunt consideraţi una dintre cele mai sănătoase legume din lume. Sunt o sursă excelentă de betacaroten (care ajută la menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii ochilor), fibre, vitamine (A, C, B6, B5, B3) şi minerale (mangan, potasiu, cupru). Datorită conţinutului de fibre şi de antioxidanţi, stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale bune, astfel că au un efect protector asupra sistemului digestiv. În plus, gătirea cartofului dulce cu puţin ulei vegetal (măsline, nuci, avocado ş.a.) contribuie la creşterea absorbţiei betacarotenului în organism, deoarece acesta este un nutriment solubil în grăsimi.

Ingrediente

3 cartofi dulci medii (700 g)

2 linguri ulei de măsline

1 linguriţă pudră de usturoi

1 linguriţă pudră de ceapă

1 linguriţă boia dulce

1 linguriţă paprică afumată

sare

piper

pătrunjel, pentru decor 

Descojeşti cartofii, îi tai în forma dorită (mai groşi sau mai subţiri), îi speli şi îi ştergi cu un prosop de hârtie. Îi transferi într-un bol şi presari condimentele, sare şi piper, după gust, şi uleiul de măsline. Amesteci până la omogenizare. Aşezi cartofii într-o tavă cu hârtie de copt şi îi da la cuptorul preîncălzit la 180 °C. Îi coci 15-20 de minute pe o parte, îi întorci şi îi mai ţii 15 minute. Serveşti cartofii cu sosul preferat şi îi decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat.

FOTO Shutterstock