Pigmentul roșu din sfecla roșie luptă împotriva cancerului. De ce e bine să mâncăm și frunzele
Sfecla roșie este în plin sezon și o găsim în toate piețele. Nu numai că este apetisantă și versatilă, putând fi folosită în numeroase preparate, gătită sau crudă, dar are foarte multe beneficii pentru sănătate.
Sfecla roșie (Beta vulgaris) face parte din familia amarantului, o pseudocereală, (Amaranthaceae) și este o plantă care se cultivă pentru frunzele și rădăcina sa.
Cum prepari frunzele de sfeclă roșie
Deşi acum această plantă este cultivată mai ales pentru rădăcină, sfecla a fost cultivată iniţial pentru frunze. Conţin fibre, calciu, fier şi vitaminele A şi K. Deoarece sunt bogate în glutamină, vă pot îmbunătăţi sistemul imunitar. Şi tulpinile sunt comestibile, crocante şi cu un gust acrişor. Puteţi folosi frunzele şi tulpinile în ciorbe, supe, tocăniţe, salate, sotate cu puţin ulei de măsline, ca garnitură la friptură.
Această legumă are o culoare intensă, de aceea poate fi folosită drept colorant natural, însă există și variante de sfeclă galbenă sau sfeclă bicoloră, alb și roz. Culoarea sfeclei roșii se datorează pigmenților numiți betanine. Specialiştii au demonstrat că pigmentul roşu din sfeclă ajută organismul să lupte împotriva cancerului. Totodată, aceştia au descoperit că sucul de sfeclă scade colesterolul, ceea ce duce la reducerea riscului de apariţie a bolilor de inimă.
Beneficii pentru sănătate
Compușii din sfecla roșie au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene, antivirale, hepatoprotectoare și anticancerigene. Leguma are un conținut redus de calorii, dar are aproape toate vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie să funcționeze optim. Mai mult, are în compoziție o cantitate însemnată de vitamina B9 (folat), care joacă un rol important în creșterea, dezvoltarea și sănătatea inimii.
Citește și Condimentul care luptă cu cancerul. Se folosește în mâncăruri, deserturi și băuturi
Unele studii arată că sucul de sfeclă roșie ar putea scădea semnificativ nivelul tensiunii arteriale, ducând la un risc redus de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Poate îmbunătăți performanța atletică, cu alte cuvinte o poți consuma cu 2-3 ore înainte de antrenamente sau competiții. Sfecla roșie este o sursă bună de fibre, astfel că aduce beneficii sănătății digestive. Pentru că are un nivel ridicat de oxalat, ar putea provoca pietre la rinichi în cazul în care e consumată în cantități mari.
Sucul de sfeclă roşie are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi are efect de detoxifiere a ficatului, ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate, mai ales după Sărbători sau mese copioase.
FOTO Shutterstock