Cafeaua: la ibric sau la filtru? Care e mai sănătoasă, câtă cafea e bine să bei

cafea shutterstock 1914187261 jpg

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, alături de apă și ceai. Există o mare varietate de soiuri de cafea, însă cele două tipuri principale sunt Arabica și Robusta. Specia Arabica este originară din Etiopia și produce o cafea aromată, cu un gust mai temperat. Este, de altfel, cel mai popular sortiment la nivel mondial.

Câtă cafea e bine să bei?

Cafeaua a fost un subiect supus controverselor și dezbaterilor de-a lungul timpului. De exemplu, în anul 1991, băutura a fost inclusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe o listă de posibili cancerigeni, dar asta până în 2016, când cercetătorii nu au mai asociat consumul de cafea cu un risc crescut al cancerului. Dimpotrivă, atunci s-a vorbit despre un risc scăzut de apariție a anumitor tipuri de boli canceroase în rândul celor care beau cafea regulat.

Citește și Ce este şi cum se prepară cafeaua Dalgona

Specialiștii consideră că o cantitate de până la 400 mg de cofeină pe zi poate fi sigură pentru majoritatea adulților sănătoși (excepție făcând gravidele, femeile care alăptează, copiii și adolescenții). Chiar dacă aportul de cofeină diferă în funcție de gama de produse, poate fi echivalentul a patru cești de cafea (1 ceașcă de 240 ml). Anul trecut, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a emis avertismente cu privire la produsele care conțin cofeină pură sau foarte concentrată, inclusiv suplimentele alimentare.

Lingurița, în acest caz, nu este o măsură sigură de a calcula câte mg de cofeină consumăm. De exemplu, o linguriță de cofeină concentrată, sub formă de pulbere, poate fi echivalentul a 28 de cești de cafea. Consumată în exces, cofeina poate avea consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi palpitațiile, convulsiile, vărsăturile, starea de dezorientare și chiar decesul.

La filtru sau la ibric?

Un studiu observațional publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă a urmărit de-a lungul a aproape 20 de ani 500.000 de participanți sănătoși, băutori de cafea, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Rezultatele au arătat că persoanele sub 60 de ani care au băut una până la patru cești de cafea, în special filtrată, au avut o rată mai scăzută de boli arteriale sau deces. Rata de deces a fost predominantă la cei peste 60 de ani.

Cafeaua nefiltrată, după cum susțin cercetătorii, conține terpene - compuși care pot crește colesterolul rău din sânge LDL, în timp ce o ceașcă de cafea nefiltrată (așa cum e cafeaua turcească, la ibric) poate conține de 30 de ori mai multe terpene decât cea filtrată.

Beneficiile cafelei

Cafeaua conține antioxidanți și alte substanțe active care pot reduce inflamațiile și pot proteja împotriva bolilor, inclusiv a celor de inimă și a celor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. Cofeina crește nivelul de energie și poate scădea riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

FOTO Shutterstock