3 delicii culinare cu pește: rețete de la pescari
Floriile se apropie cu pași repezi și nu știi ce să prepari? Cine ar putea avea soluția dacă nu chiar pescarii? Preparate inedite și delicioase, din pești pe care îi găsești în magazine, pentru o masă de sărbătoare.
Iată cum se pregătesc cele 3 rețete savuroase cu pește.
Somn în sos de roșii
Ingrediente
1 kg file de somn (sau crap)
1 ceapă
3 roșii
300 ml suc de roșii
3 linguri ulei
1 crenguță cimbru
1 ardei iute roșu
200 g făină
sare
piper
1 linguriță zahăr
2 căței de usturoi
Porționezi fileurile de somn și le speli, apoi le condimentezi cu sare și piper, după gust. Le treci prin făină și le prăjești în ulei, la foc mediu, 3-4 minute pe fiecare parte, apoi le scoți pe o farfurie.
Speli roșiile, îndepărtezi cotoarele, le tai în sferturi și le pasezi în blender până obții un piure. În aceeași tigaie în care ai prăjit peștele, sotezi ceapa tocată 3-4 minute, apoi adaugi piureul de roșii, sucul de roșii, ardeiul iute curățat de semințe și tocat, zahărul, cimbrul și usturoiul zdrobit.
Citește și Crap în crustă de fulgi de ovăz
Condimentezi cu sare și piper, după gust și lași să fiarbă acoperit 15 minute, până ce se îngroașă sosul. Așezi bucățile de somn în sos și mai ții pe foc 5 minute, să se întrepătrundă aromele. Servești preparatul fierbinte, cu pâine de casă.
Crap în crustă de nuci
Ingrediente
6 medalioane de crap
100 g pesmet
100 g nuci măcinate
100 ml vin alb, sec
sare
piper
2-3 linguri ulei de măsline
Speli medalioanele de crap, le tamponezi cu șervețele, apoi le ungi cu ulei și le condimentezi cu sare și piper, după gust. Combini pesmetul și nucile și dai peștele prin acest amestec, apoi îl așezi într-o tavă.
Citește și Care sunt cei mai buni pești românești
Adaugi cățeii de usturoi întregi, torni vinul și 100 ml de apă și dai tava la cuptor 35-40 de minute, la 180 °C, până ce peștele e gătit și prinde o crustă aurie. Îl servești cu o garnitură de orez cu legume.
Păstrăv cu sos de unt și migdale
Ingrediente
2 păstrăvi eviscerați
2 linguri fulgi de migdale
100 g făină
3 linguri unt
3 linguri zeamă de lămâie
2 linguri ulei
sare
piper
Speli păstrăvii, îi ștergi, îi condimentezi cu sare și piper în interior și la exterior, apoi îi dai prin făină. Încingi uleiul și o lingură de unt într-o tigaie și prăjești peștii câteva minute pe fiecare parte, la foc potrivit, până s-a rumenit. Dai deoparte.
În altă tigaie, topești restul de unt și sotezi migdalele, la foc mic, până ce devin aurii. La final, adaugi zeama de lămâie și potrivești gustul de sre și piper. Pui peștii din nou în tigaie și mai ții pe foc 1-2 minute. Servești peștele cu sosul de unt și cu o garnitură de legume natur sau la grătar.
FOTOGRAFII Shutterstock