Care sunt cei mai buni pești românești
Doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Floriilor, care va fi prăznuită duminică, 17 aprilie. Piețele și magazinele au deja o ofertă bogată de pește, atât peşti pescuiţi în România, cât şi din import.
Peștii românești sunt o sursă bună de nutrienți FOTO Shutterstock
Carnea de peşte este foarte sănătoasă, nu este bogată caloric și este recomandată de nutriționiști de 2-3 ori pe săptămână. Peştii oceanici sunt unii dintre cei mai buni, deoarece au un conținut ridicat de acizi grași sănătoși, de tip Omega-3, substanţe pe care organismul nu le poate produce singur, şi pe care trebuie să le luăm din alimentaţie.
Aceşti acizi au multiple beneficii pentru organism, cel mai important dintre ele fiind protecţia faţă de bolile cardiovasculare. Peștii oceanici au mai mulți acizi Omega-3 decât cei de apă dulce, dar conținutul scade dacă peştele este crescut în captivitate.
Dintre speciile de import, somonul, tonul şi macroul au cel mai ridicat conţinut de Omega-3, dar unele specii autohtone au și ele importante proprietăţi nutritive.
Scrumbia și păstrăvul, printre cei mai buni pești românești
În România, scrumbia poate fi pescuită în Dunăre şi în Marea Neagră, fiind vorba de specii diferite. Și ea conține Omega-3, acizi care îmbunătăşesc circulaţia sângelui, asigură buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi reduc colesterolul rău, LDL. Este recomandat să cumperi scrumbie proaspătă, nu congelată și să o prepari la cuptor sau la grătar, nu prăjită în ulei.
Citește și Sandviș cu macrou ca la Istanbul. Cum prepari celebrul Balik ekmek
Dintre peştii de apă dulce, cel mai bogat în Omega-3 este păstrăvul. Este o sursă importantă de proteine, iar carnea lui este mai uşor de digerat, aşadar este recomandat în diete.
Somnul are cel mai scăzut conţinut de Omega-3, însă acest lucru nu înseamnă că ar trebui eliminat din dietă, deoarece carnea lui este dulce şi cu puţine oase.
Este bine să eviți peștii de acvacultură și să cumperi pești de captură. De asemenea, carasul are o carne slabă și dulce, inconvenientul este că are multe și oase.
Cum recunoşti peştele proaspăt
Un idiciu important este mirosul: se spune că peștele proaspăt nu trebuie să miroasă a pește. De asemenea, ochii trebuie să fie limpezi, clari și branhiile roșii, iar carnea nu trebuie să aibă mâzgă pe ea.