Sandviș cu macrou ca la Istanbul. Cum prepari celebrul Balik ekmek

Sandvișul turcesc cu franzelă și macrou este considerat unul dintre cele mai bune preparate stradale din întreaga lume. El se numește balik ekmek, iar acest lucru în traducere înseamnă exactă chiar: peşte-pâine. Balik ekmek poate fi mâncat în multe locuri din Turcia, dar mai ales în metropola Istanbul, în portul Eminonu, unde există foarte multe restaurante şi terase care servesc numai acest preparat. 

sandvis macrou balik ekmek shutterstock 392683315 jpg

Sandviș cu macrou: Balik ekmek FOTO Shutterstock

Sandvișul constă într-o jumătate de franzelă în care se adaugă un file rumenit și suculent de macrou, ceapă, suc de lămâie și salată verde. Nu doar că este gustos, ci și sănătos, macroul fiind cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. Acest pește conţine proteine uşor de digerat, fiind bogat în acizi graşi esenţiali Omega-3, vitaminele A, D, E, B12, dar şi minerale precum potasiu, fier, iod, fosfor şi seleniu.

Din cauza poluării și a pescuitului în exces, macroul din care sunt preparate celebrele sandvișuri nu mai provine din apele Turciei, ci este importat din Norvegia. Cu siguranță mulți au savurat această mâncare stradală în Istanbul, iar dacă ți-e dor de gustul ei o poți prepara chiar la tine acasă.

Ingrediente

2 bucăți macrou proaspăt

4 demibaghete

½ salată verde

1-2 cepe roșii

1 roșie

1 linguriţă sumac

sare

piper

sucul de la 1 lămâie

Cureţi și speli pește, apoi îndepărtezi capul și intestinele. Cu un cuțit bine ascuțit, tranșezi fiecare macrou astfel încât să obții câte două fileuri din fiecare pește. Condimentezi fileurile de macrou cu sare şi piper, după gust şi le frigi pe grătar sau într-o tigaie antiaderentă.

Cureți cepele, le speli, le tai rondele subțiri, presari sumacul şi le dai deoparte. Tai salata verde fâşii și roșia felii. 

Tai demibaghetele în jumătate, pe lung şi asamblezi sendvişul. În fiecare dintre ele pui un file de macrou, salată verde, rondele de ceapă și felii de roșii. Adaugi 2-3 linguriţe de suc de lămâie sau după gust. Dacă dorești să fie picant, poți presăra fulgi de ardei iute (condimentul turcesc pul biber). Serveşti preparatul imediat.

Încearcă și Macrou cu cartofi ţărăneşti.