Sandviş Muffuletta

1 sandvis muffuletta shutterstock 1794394744 jpg jpeg

Cui nu-i plac sandvişurile? Oricât de pretenţios ai fi, e imposibil să nu-ţi găseşti preferatul. Mai ales când este unul cu... de toate, precum celebrul Muffuletta.

Sandvişul Muffuletta a fost inventat la începutul secolului al XX-lea, în SUA, de către imigranţii italieni sosiţi în număr mare pe continentul american. Aceştia au combinat câteva dintre ingredientele preferate din bucătăria tradiţională italiană: mortadella, măslinele, prosciutto, uleiul de măsline, roşiile uscate, salamul uscat, brânza Provolone. Numele vine de la o pâine tradiţională din Sicilia, mai degrabă o lipie rotundă: muffuletta.

Un sandviş Muffuletta e absolut delicios şi poate să ajungă chiar şi pentru 4 persoane. Iată cum se prepară.

Ingrediente

200 g mortadella, felii subţiri

200 g salam uscat, felii subţiri

100 g prosciutto cotto, felii subţiri

200 g caşcaval sau Provolone, felii

200 măsline fără sâmburi (verzi, negre, kalamata)

2-3 castraveciori muraţi

3-4 roşii uscate

2 linguri ulei de măsline

½ linguriţă oregano uscat

½ linguriţă busuioc uscat

1-2 ardei iuţi muraţi, opţional

Tai mărunt castraveciorii, măslinele şi roşiile uscate, apoi le pui într-un castron. Dacă doreşti, adaugi ardeiul murat, feliat. Torni uleiul de măsline, presari ierburile aromatice şi amesteci.

Tai pâinea în două transversal. Pui pe jumătatea inferioară un strat din salata de măsline, felii de mortadella, felii de brânză sau caşcaval, continui cu salamul şi cu şunca. Închei cu restul de salată de măsline, acoperi cu jumătatea rămasă din pâine, apoi pui o foaie de copt şi un tocător sau o tavă cu o greutate deasupra. Laşi sendvişul la frigider peste noapte, iar a doua zi îl porţionezi şi îl serveşti.

FOTO Shutterstock