3 rețete rapide și ușoare de vară, pentru postul Sfinților Petru și Pavel
Suntem în postul Sfinților Petru și Pavel, unul dintre cele mai importante posturi ale Bisericii Ortodoxe. Spre deosebire de postul Paștelui și cel al Crăciunului, acesta este foarte scurt și durează doar 9 zile.
În plus, faptul că suntem în plină vară, îl face și mai ușor de ținut, pentru că avem la îndemână legume aromate și proaspete de sezon, pe care le putem folosi în mâncăruri.
Iată 3 rețete delicioase pentru postul Sfinților Petru și Pavel.
Supă de roșii cu orez
Ingrediente
1 kg roșii bine coapte
2 căței de usturoi
2 linguri ulei
1,5 l supă de legume sau apă
1 linguriță zahăr
sare
piper
150 g orez
1 ceapă albă
1 linguriță oregano uscat
1 linguriță busuioc uscat
pătrunjel, pentru decor
Speli roșiile, curești cotoarele, le tai felii și pasezi trei sferturi din cantitate în blender, până ce obții un piure. Speli orezul și îl fierbi în apă cu puțină sare, până ce e pe jumătate făcut. Îl lași la scurs într-o sită.
Încingi uleiul într-un vas și sotezi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, la foc mic. Torni piureul de roșii, apa sau supa, restul de roșii tăiate felii, ierburile aromatice și zahărul. Presari sare și piper, după gust, amesteci și lași să fiarbă 10 minute, la foc mediu. Pui orezul și continui fierberea până ce orezul s-a înmuiat. Servești supa caldă și o decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat.
Salată libaneză de vinete (Baba Ganoush)
Ingrediente
1 kg vinete
3 căței de usturoi
3 linguri pastă susan (tahina)
2-3 linguri zeamă de lămâie
4 linguri ulei de măsline
sare
boia dulce sau iute, după preferință
pătrunjel verde, pentru decor
Coci vinetele la grătar sau în cuptor, le descojești și le lași la scurs. Le toci grosier și le pui într-un blender. Adaugi usturoiul dat prin răzătoarea mică, pasta de susan, uleiul de măsline și zeama de lămâie. Condimentezi cu sare și mixezi până obții o pastă fină și omogenă.
Decorezi salata cu boia dulce sau iute, puțin ulei de măsline și pătrunjel tocat. O servești cu lipii sau cu pâine prăjită.
Chiftele de dovlecei
Ingrediente
1 kg dovlecei
1 legătură ceapă verde
1 legătură mărar
4 căței de usturoi
300 g făină
sare
piper
ulei, pentru prăjit
Speli dovleceii, îi cureți și îi dai prin răzătoare, îi scurgi bine de zeamă și îi pui într-un castron. Tai mărunt ceapa și mărarul, zdrobești usturoiul și le adaugi peste dovlecei. Presari 100 g de făină, condimentezi cu sare și piper, după gust, apoi amesteci bine, ca să se combine ingredientele. Iei din compoziție și formezi bile, le aplatizezi, le dai prin făină și le prăjești pe ambele părți, în ulei încins.
FOTOGRAFII Shutterstock