Ciupercile, superalimentul din post. Reţetă de ciuperci sotate cu sos de soia şi usturoi

1 shutterstock 1516400567 jpg jpeg

Ciupercile intră în categoria superalimentelor, nu numai pentru că sunt pline de nutrienţi, ci şi pentru că sunt foarte gustoase. Bogate în substanţe hrănitoare, dar sărace în calorii, ele sunt unul dintre alimentele idele în post.

Ciupercile, oricare ar fi ele, de cultură sau de pădure, sunt delicioase şi se gătesc uşor. În plus combinaţiile sunt nenumărate şi pot fi folosite atât în mâncăruri de dulce, cât şi de post. Ele intră în categoria superalimentelor, adică acea clasă de alimente care conţin foarte mulţi nutrienţi. În această categorie vom găsi: legume, fructe, cereale, peşte, seminţe şi fructe de pădure, cu un mare procentaj de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase şi antioxidanţi.

Ciupercile pot fi introduse cu succes în dieta ta zilnică, mai ales în Postul Paştelui, cel mai lung şi aspru dintre toate cele de peste an. Iată o listă cu beneficii pe care acest aliment le are pentru organism.

Ciupercile stimulează producţia de vitamina D, o vitamină extrem de importantă pentru sănătate. Totodată, ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar şi ajută la pierderea în greutate, deoarece sunt sărace în calorii şi grăsimi. Mai mult, aceste legume, consumate în mod regulat, pot reduce riscul de cancer la vezică şi scad nivelulul colesterolului din sânge. 100 g de ciuperci au 22 calorii, 3,1 g proteine, 0,3 g grăsimi, 5 mg sodiu, 318 mg potasiu, 1 g fibre şi colesterol zero.

Iată cum poţi prepara o delicioasă tocăniţă de post, cu o tentă asiatică, folosind doar câteva condimente. Alături de o garnitură de orez fiert, simplu, e o masă completă şi sănătoasă.

Ingrediente

500 g ciuperci champignon brune

2 cepe mici

3 căţei de usturoi

2-3 linguri ulei 

½ legătură pătrunjel

2 linguri sos de soia

1 lingură zeamă de lămâie

1 lingură sos sweet chilli

sare

piper 

Speli ciupercile în apă rece şi le dai deoparte pe un şervet de bucătărie, pentru a absorbi lichidul. Încingi uleiul într-o cratiţă şi sotezi la foc mic ceapa tăiată julien şi usturoiul dat prin răzătoare, până capătă o culoare aurie. Torni zeama de lămâie, sosul de soia şi sosul sweet chilli, presari pătrunjelul mărunţit, asezonezi cu sare şi piper, după gust. 

Mai laşi pe foc un minut, pui ciupercile întregi şi ţii pe foc până când se înmoaie şi scade zeama, amestecând ocazional. Serveşti preparatul cald şi îl decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock