Meniu de post: 3 preparate ușoare pentru o masă completă
Suntem în Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai greu din an. Provocarea cea mai mare în zilele de post constă în a găsi rețete care să ne aducă aportul necesar de proteine, vitamine și minerale pentru a funcționa optim. Iar dacă avem un meniu dec post complet, cu atât mai bine!
Iată 3 rețete savuroase!
Pastă de fasole roșie
Ingrediente
1 conservă fasole roșie (400 g)
2 căței de usturoi
2-3 linguri pastă de susan (tahina)
1 linguriță pudră de chimion
2 linguri zeamă de lămâie
2-3 linguri ulei
sare
piper
semințe de susan, pentru decor
verdeață, pentru decor
Într-un blender, mixezi fasolea scursă cu pasta de susan, usturoiul zdrobit, chimionul, sare și piper după gust, 30 de secunde, la viteză mică. Adaugi zeama de lămâie și uleiul și mixezi încă un minut. Dacă e nevoie, mai completezi cu puțină apă.
Servești antreul cu pâine prăjită, lipii sau legume crude și îl decorezi cu semințe de susan și cu verdeața preferată.
Salată cu tofu prăjit
Ingrediente
200 g brânză tofu
1 avocado bine copt
8-10 roșii cherry
½ salată verde
1 ceapă roșie
30 g ruccola
ulei, pentru prăjit
semințe de susan, pentru decor
verdeață, pentru decor
Pentru dressing:
2 linguri sos de soia
2 linguri oțet de orez
1 lingură miere
2 linguri ulei vegetal
sare
piper
Combini toate ingredientele pentru dressing într-un bol și condimentezi cu sare și piper, după gust (ținând cont că sosul de soia e sărat). Tamponezi ușor tofu cu șervețele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de lichid, apoi tai brânza cuburi și o transferi în bolul cu dressing.
Lași deoparte 5 minute. Scurgi brânza de lichid, fără să arunci sosul, încingi puțin ulei într-o tigaie și o prăjești pe toate părțile, la foc mediu, până ce capătă o crustă aurie.
Tai roșiile jumătăți și ceapa rondele. Scoți sâmburele de la avocado și tai miezul cubulețe, rupi salata în bucăți, speli și scurgi frunzele de ruccola. Pui ingredientele într-un castron, adaugi tofu prăjit, asezonezi cu sosul rămas și, dacă mai e nevoie, presari sare și piper, după gust. Decorezi salata cu verdeața preferată și cu semințe de susan.
Biluțe proteice din curmale
Ingrediente
50 g migdale crude
70 g fulgi de ovăz
20 g semințe de in
30 g pudră de roșcove sau cacao
300 g curmale uscate
2 linguri ulei de cocos
50 g fulgi de cocos
Pui migdalele în blender și le mărunțești, apoi adaugi fulgii de ovăz, semințele de in și 30 g de pudră de roșcove sau cacao. Amesteci până se omogenizează, pui curmalele fără sâmburi și uleiul de cocos și mixezi în continuare.
Formezi biluțe cu mâinile umede și le treci prin fulgi de cocos. Le așezi într-o tavă și le dai la rece cel puțin 30 de minute înainte de servire.
FOTOGRAFII Shutterstock