Sarmale orientale: reţetă de post

1 shutterstock 1318539368 jpg jpeg

Cu toţii savurăm sarmalele clasice de post, umplute cu orez şi legume. Aceste sarmale orientale au o savoare deoesbită, datorită stafidelor şi mirodeniilor din compoziţie.

Ingrediente

1 varză murată (1,5 kg)

300 g orez

1 ceapă

2 linguri pastă de tomate

50 g stafide

200 ml suc de roşii

1 linguriţă boia dulce

1 linguriţă boia iute

1 linguriţă chimion pudră

1 legătură pătrunjel

1 legătură mărar

sare

piper

Speli varza şi alegi foile mari şi subţiri. Dacă sunt prea mari, le tai în două. Miezul verzei îl tai fideluţă şi îl pui la baza vasului în care vei fierbe sarmalele.

Tai ceapa mărunt şi o căleşti în ulei, câteva minute, până devine sticloasă. Adaugi orezul spălat, torni 200 ml apă, pui pasta de tomate, stafidele, boiaua dulce şi iute, chimionul şi asezonezi cu sare şi piper, după gust. Laşi să fiarbă până ce e absorbită toată apa, adaugi verdeţurile tocate şi laşi la răcorit.

Iei câte o lingură din această compoziţie, aşezi pe foile de varză şi formezi sarmale lungi şi subţiri. Când ai terminat, le aranjezi în oală, torni sucul de roşii şi apă cât să le acopere, apoi le fierbi 30 de minute. Dai vasul la cuptor, la 180 °C, aproximativ o oră, până ce orezul şi varza sunt complet gătite. Serveşti sarmalele calde sau reci.

FOTO Shutterstock