Șnițele din ciuperci pleurotus: de post sau de dulce

Este bine să consumăm constant ciuperci, iar în perioada postului trebuie introduse în alimentație chiar mai des. Nu numai pentru că ele conțin o cantitate mare de proteine, ci și pentru că sunt foarte gustoase. Totuși, ele trebuie evitate de cei cu alergii sau consumate cu moderație de copii și de femeile însărcinate.

snitel pleurotus shutterstock 1242738976 (1) jpg

Pleurotus sau păstrăvul de fag, cum mai este numită, este o specie de ciuperci preferată de gospodine. Cărnoase și consistente aceste ciuperci au puține calorii, dar sunt bogate în proteine și fibre. Nu conțin colesterol și grăsimi, pot fi consumate de cei care țin post, de vegetarieni, vegani sau de persoanele aflate la dietă. Conțin cantități importante de vitamine din compexul B, dar și vitamina D și pot avea rol antibacterian și antioxidant, dar și de întărire a sistemului imunitar.

Ciupercile pleurotus sunt un înlocuitor excelent pentru carne și pot fi preparate în diverse feluri: ciorbe, supe, tocănițe sau șnițele, fie de post, fie de dulce.

Iată cum se prepară delicioasele șnițele din pleurotus.

Ingrediente

1 kg ciuperci pleurotus

3 ouă

150 g făină

sare, după gust

piper, după gust

boia dulce, opțional

ulei, pentru prăjit

Alegi ciupercile medii sau mari, le tai piciorușul și le speli, apoi le lași la curs, pe un prosop.

Bați ouăle cu sare și piper, după gust. Dacă dorești, poți adăuga boia dulce sau alte condimente, după preferință. Începi să adaugi făina, amestecând cu un tel, ca să nu se formeze cocolașe. Trebuie să obții un aluat mai gros, care curge.

Dacă dorești să le prepari în varianta de post, amesteci 200 g de făină cu 300 ml apă foarte rece, în care ai pus şi câteva cuburi de gheaţă. Nu trebuie să amesteci mult, pentru că se va încălzi, doar omogenizezi uşor.

Încingi uleiul într-un vas adânc, la temperatură medie. Pui ciupercile în aluatul de dulce sau de post, având grijă să fie bine acoperite, apoi le transferi rapid în uleiul încins. Le prăjeşti la foc mediu, până ce devin aurii. Le scoţi pe şerveţele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei. Dacă le-ai făcut în varianta de post, presari sare cât sunt fierbinţi.

Le poţi servi cu un sos de usturoi, cu ketchup sau cu o salată verde.

Află aici o altă rețetă delicioasă: Ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus