Cele mai bune pârjoale moldovenești. Ingredientul care le face pufoase și fragede
Fragede, pufoase, condimentate, fierbinți pe masă. Pentru mulți, o porție de pârjoale cu garnitură de piure era cea mai bună masă, în copilărie. Dacă vrei să simți din nou acel gust inconfundabil, prepară pârjoalele după această rețetă.
Pârjoale moldovenești FOTO Shutterstock
Ingrediente
1 kg fleică sau ceafă de porc
500 g carne macră de vită
2 legături de ceapă verde
2 legături de usturoi verde
250 g franzelă albă
1 cartof mediu
200 ml lapte
3 ouă
1 legătură pătrunjel
1 legătură mărar
piper negru măcinat, după gust
sare, după gust
200 g făină
ulei, pentru prăjit
Speli carnea, o tai cuburi și o dai prin mașina de tocat (sau rogi măcelarul să-ți toace bucățile alese). O pui într-un castron adânc și o dai deoparte.
Tai franzela felii și o pui la înmuiat în lapte rece, 10 minute. O scurgi bine și o fărâmițezi peste carne. Cureți cartoful, îl dai prin răzătoarea mică, îl scurgi și îl pui peste carne. Prin adaosul de pâine înmuiată în lapte, pârjoalele vor deveni mult mai pufoase și fragede, iar cartoful ras are rolul de a absorbi din ulei, la prăjit, astfel încât pârjoalele nu vor fi îmbibate cu grăsime.
Speli ceapa și usturoiul verde, le tai mărunt și le adaugi în compoziția de chiftele. Speli pătrunjelul și mărarul, le toci mărunt și le pui în bol. Adaugi ouăle bătute, sare și piper, după gust și omogenizezi compoziția. Un pas important este să dai aluatul de pârjoale la frigider o oră, pentru ca toate aromele să se întrepătrundă.
Scoți carnea din frigider și, cu mâinile umezite, formezi pârjoalele. Le aplatizezi, apoi le treci prin făină, având grijă să fie bine acoperite. Făina va sigila pârjoalele și, la prăjit, se va forma o crustă crocantă, iar interiorul va rămâne suculent.
Când ai terminat de format chiftelele, încingi ulei într-o tigaie și le prăjești la foc mediu, pe ambele părți, având grijă să nu aglomerezi tigaia, căci pârjoalele nu se vor mai rumeni cum trebuie. Le scoți pe șervețele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime.
Le servești calde, cu ridichi de lună, ceapă verde sau cu muștar și cu pâine de casă.