Cum faci cele mai bune chifteluţe marinate, după reţeta lui chef Dexter
Bogdan Alexandrescu, alias chef Dexter, abordează, după cum mărturiseşte, o bucătărie neonostalgică. Astfel, preparate de suflet, mâncăruri care ne-au bucurat mesele în familie, capătă noi forme şi noi gusturi în interpretarea sa. Prepară şi tu aceste chifteluţe marinate absolut deosebite!
Gusturile şi aromele familiare fiecăruia dintre noi se regăsesc în preparatele culinare „prezente şi viitoare“, crede Bogdan Alexandrescu. De aceea, farfuriile create de el reflectă exact acest lucru. De la papanaşi la chifteluţe, mâncărurile tradiţionale sunt transformate în viziunea sa. Dacă ţi-e dor de mâncărurile din bucătăria bunicii, cu o tuşă modernă, atunci trebuie să încerci reţetele sale.
Ingrediente
250 g carne tocată de vită
100 g cartof ras
1 ceapă albă
1 morcov ras
1 legătură pătrunjel, tocată
¼ legătură mărar, tocată
5 g piper negru boabe
sare
25 g pesmet panko
1 ou
½ linguriţă paprică afumată
1 vârf cuţit fulgi de chili
50 g făină
ulei vegetal, pentru prăjit
75 g bulion de roşii
100 ml vin alb sec
30 g brânză maturată (Horezu)
2 foi de dafin
sare
piper
Amesteci carnea de vită, cartoful şi morcovul rase împreună cu pătrunjelul, mărarul şi ceapa t[ite mărunt, oul, fulgii de chili, pesmetul înmuiat în apă şi scurs bine de lichid. Asezonezi cu sare după gust, piper negru proaspăt râşnit şi paprica afumată.
Cu palmele umezite, formezi chifteluţele rotunde, le dai prin făină şi le prăjeşti în uleiul încins la 170 °C, până se rumenesc pe toate părţile. Le dai deoparte pe prosoape de hârtie.
Pentru sos, fierbi vinul într-o cratiţă adâncă împreună cu bulionul, 2-3 linguri de apă, foile de dafin şi presari sare şi piper, după gust. Laşi la foc mediu 15 minute. până scade sosul. Dacă doreşti, transferi chifteluţele în sos şi mai laşi 10 minute la foc mic sau le serveşti lângă sosul de roşii. Decorezi chifteluţele cu brânză rasă, cu pătrunjel şi mărar proaspăt tocate.
FOTO Shutterstock. Sorin Stana