Cum faci cei mai fragezi şi pufoşi papanaşi, după reţeta lui chef Dexter

1 papanasi 1 jpg jpeg

Pentru Bogdan Alexandrescu, alias chef Dexter, pasiunea pentru bucătărie este ca pofta care vine mâncând şi explorând. I-a încântat pe francezi cu preparate tradiţionale într-un restaurant din Paris, iar pe noi – românii – continuă să ne fascineze cu arta sa culinară „neonostalgică“. Prepară papanaşii după reţete propusă de el şi vei avea numai de câştigat!

Din copilărie, aromele şi gusturile unice ale mâncărurilor de pe meleagurile ardeleneşti i-au stârnit curiozitatea. Mai târziu în viaţă, şi-a dat seama că trebuie să-şi urmeze visul, aşa că a renunţat la un master în limbi străine pentru a se înscrie în primul sezon al emisiunii MasterChef România (2012). Iubirea pentru gătit l-a dus până în finala concursului.

Au urmat multe aventuri gastronomice pentru Bogdan Alexandrescu, în ţară şi în străinătate, dar şi-a dat seama că ceea ce îl atrage cel mai mult este bucătăria românească, pe care o abordează în stilul său propriu.

Papanaşii sunt unul dintre deserturile preferate ale româilor, iar chef Dexter ne propune o reţetă absolut delicioasă. Iată cum se prepară.

Ingrediente

150 g făină 250 g brânză proaspătă de vaci 1 ou 50 g zahăr brun 3 g praf de copt coaja şi zeama de la ½ lămâie 200 g fructe de pădure proaspete sau congelate (zmeură, coacăze, căpşuni, mure etc.) 150 g smântână fermentată, grasă 50 g zahăr pudră, pentru decor ulei vegetal, pentru prăjit

Pentru sos, pui fructele într-o tigaie adâncă împreună cu o lingură de zahăr brun şi puţină apă. Laşi la foc mediu până scade sosul, dar este fluid. La sfârşit, adaugi un cubuleţ de unt.

Pentru aluatul de papanaşi, amesteci făina, praful de copt omogenizat cu sucul de lămâie, oul, brânza de vaci, restul de zahăr brun şi coaja de lămâie. Frămânţi uşor până obţii un aluat pufos. Presari aluatul cu puţină făină şi, cu palmele, formezi bile de dimensiunea unei roşii cherry. Le aşezi pe o tavă sau farfurie pudrată cu făină. Dai deoparte minimum 15 minute.

Preîncălzeşti uleiul la 170 °C şi prăjeşti papanaşii până capătă o culoare aurie, apoi îi dai deoparte pe un şervete de hârtie. Serveşti desertul cu sosul de fructe de pădure şi cu smântână fermentată şi îl decorezi cu zahăr pudră.

FOTO Arhivă personală