Cum faci cei mai buni cartofi cu rozmarin la cuptor
Crocanți la exterior, pufoși în interiori, plini de aroma condimentelor, aceștia sunt unii dintre cei mai buni cartofi la cuptor. Nutriționiștii recomandă să mănânci friptura de miel alături de o salată, dar și această garnitură este potrivită, cu o condiție: să fie în cantități rezonabile.
Cartofi cu rozmarin la cuptor FOTO Shutterstock
De altfel, acești cartofi cu rozmarin sunt potriviți alături de orice tip de carne, dacă nu mănânci miel. Îi poți asocia cu friptură de pui, curcan sau porc, iar dacă ești adeptul unei diete vegetariene ei pot constitui o masă de sine stătătoare.
Pentru acest preparat, este preferabil să folosești cartofi noi, însă se poate face și cu cartofi vechi (în acest caz, ei trebuie curățați de coajă). Dacă gătești cartofi noi, alege unii mai mici sau medii, astfel încât să îi lași întregi sau sa-i tai jumătăți.
Iată cum se prepară delicioșii cartofi cu rozmarin la cuptor.
Ingrediente
1-1,2 kg cartofi noi
50 ml ulei de măsline
2-3 crenguțe rozmarin
4-5 căței de usturoi
1 linguriță pudră de ceapă
1 linguriță boia dulce, opțional
sare, după gust
piper, după gust
verdeață, pentru decor (opțional)
Speli bine cartofii în câteva ape, pentru a îndepărta tot pământul. Dacă sunt mici îi lași întregi, dacă sunt mai mari îi tai jumătăți sau sferturi. Preîncălzești cuptorul la 190 °C.
Într-un vas, pui 2 litri de apă cu sare, iar când clocotește adaugi cartofii. Îi ții la foc mediu, 7-8 minute, până s-au înmuiat puțin, apoi îi scurgi.
Tai mărunt rozmarinul, iar cățeii de usturoi îi strivești ușor, prin presare, dar îi lași în coajă. Pui totul într-un castron, adaugi uleiul de măsline, pudra de ceapă, sare și piper, după gust. Dacă dorești, adaugi și boia dulce. Pui cartofii și amesteci bine, să fie acoperiți cu lichid.
Îi răstorni într-o tavă și o dai la cuptor, 25-30 de minute, având grijă să-i întorci la jumătatea timpului, pentru a se coace uniform. Când cartofii sunt rumeniți și aurii, sunt gata. Dacă dorești, îi poți decora cu alte ierburi aromatice (mărar, pătrunjel tocat etc.). Îi servești cu friptura preferată sau cu o salată.