Top 3 fripturi de Paște pentru cei care nu mănâncă miel

Consumată în mod tradițional la sărbătorile pascale, carnea de miel tânăr, de primăvară, e delicioasă dacă este pregătită cum trebuie. Totuși, nu este pe placul tuturor, deoarece are o aromă pregnantă. De aceea, avem trei propuneri de fripturi gustoase și aromate: curcan, pui și iepure. Iată cum le prepari.

jambon de curcan shutterstock 734526457 jpg

Curcan glazurat cu miere FOTOGRAFII Shutterstock

Jambon de curcan glazurat cu miere

Ingrediente 

1-1,2 kg piept de curcan

zeama și coaja de la 1 lămâie bio

50 g miere

2 crenguțe rozmarin proaspăt

2 linguri unt topit și răcit

300 ml supă de pui

sare

piper

Tai foarte fin rozmarinul și îl pui într-un castron. Adaugi untul topit și răcit, mierea, zeama și coaja de lămâie, asezonezi cu sare și piper, după gust. Ungi pieptul de curcan cu acest amestec și îl așezi într-o tavă cu pereții înalți. Torni supa de pui, acoperi tava cu folie de aluminiu și o dai la cuptor, la 180 °C.

După o oră și 15 minute, înlături folia și întorci friptura. Mai ții la cuptor aproximativ 45 de minute, până ce carne se rumenește. Între timp, o stropești de 3-4 ori cu sosul format în tavă, pentru a se glazura frumos.

Strecori sosul și servești friptura feliată subțire cu acest sos și cu garnitura preferată.

Pui umplut cu ciuperci

Ingrediente

1 pui grill întreg  (1,6 – 1,8 kg)

1 ceapă mare

100 g franzelă albă

100 ml lapte

2 căței de usturoi

4-5 ciuperci champignon brune

sare

piper

2 linguri ulei

1 pahar vin alb sec

300 g ciuperci champignon albe

1 căpățână de usturoi

1 crenguță cimbru uscat

Cureți și speli ceapa, cei 2 căței de usturoi și ciupercile brune, le tai grosier și le pui într-un blender. Le mărunțești până aproape ating stadiul de pastă.

Încingi uleiul într-o cratiță și pui legumele la călit 4-5 minute. Condimentezi cu sare și piper, după gust, apoi acoperi cu un capac și fierbi la foc mic până ce lichidul e complet absorbit. Lași la răcorit. Înmoi pâinea în lapte 10 minute, o storci, apoi o fărâmițezi și o amesteci cu legumele călite.

Speli puiul, îl ștergi, apoi îl asezonezi cu sare și piper, la interior și la exterior. Îl umpli cu amestecul de pâine și legume, sigilezi cu scobitori și îl pui într-o tavă. Torni vinul, adaugi căpățâna de usturoi tăiată transversal, cimbrul și dai tava la cuptor la 190 ° C, o oră și jumătate.

Între timp, stropești puiul cu lichidul din tavă. Pui și ciupercile albe în tavă și mai ții 20 de minute, până ce puiul e rumenit și furculița pătrunde ușor în carne. Servești friptura cu salată verde.

Iepure cu măsline

Ingrediente

1 iepure întreg (1,5 kg)

70 ml ulei de măsline

150 ml vin alb, sec

150 ml supă de legume

200 g măsline negre

2 lingurițe rozmarin uscat

1 linguriță oregano uscat

1 linguriţă boia dulce

1 ceapă

3 căţei usturoi

sare, după gust

piper, după gust

Porţionezi carnea de iepure, o speli și o condimentezi cu sare și piper, după gust. Pregăteşti o cratiţă mai mare, cu capac şi încingi uleiul. Pui bucăţile de carne şi le laşi să se rumenească la o temperatură medie. Ulterior, le scoţi şi le aşezi pe un şervet de bucătărie pentru a absorbi surplusul de ulei.

În acelaşi ulei, căleşti, la foc potrivit, ceapa tăiată mărunt, usturoiul curăţat şi zdrobit și măslinele, 3-4 minute. Adaugi bucăţile de carne, torni vinul alb şi supa de legume. Asezonezi cu ierburile aromatice, boia dulce, cu sare şi piper, după gust. Laşi să fiarbă sub capac, la foc mic, 30 de minute, apoi dai vasul la cuptor 40-45 de minute, până ce friptura se rumenește și sosul a scăzut.