Cea mai bună pulpă de miel la cuptor: cât o marinezi, ce condimente pui, cum obții crusta și sosul

Ai bifat totul pe lista de cumpărături și nu a mai rămas decât să prepari mâncărurile pentru marea sărbătoare de duminică. Chiar în ajun vei pregăti delicioasa friptură de miel la cuptor, piesa centrală a mesei de Paște. Aceste trucuri te vor ajuta forte mult!

pulpa de miel friptura shutterstock 1400785901 jpg

Pulpă de miel la cuptor FOTO Shutterstock

Mieii vânduți de Paște sunt animale tinere, cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 luni, sunt hrăniți în principal cu lapte și cereale. Carnea este mai deschisă la culoare, de un roz pal și este fragedă, așa că, din start, are toate atributele pentru a prepara din ea o friptură gustoasă. Totodată, este binecunoscut faptul că această carne are și o aromă puternică.

Pentru friptură la tavă este recomandat să folosești șiră, pulpă anterioară, coaste, dar mai ales pulpă posterioară, considerată cea mai bună bucată din animal. O etapă esențială pentru a face cea mai bună pulpă de miel la cuptor este să marinezi carnea înainte. Astfel, se va atenua mirosul specific și, în plus, carnea se va frăgezi.

Condimentarea este și ea foarte importantă, iar mirodeniile cele mai potrivite pentru carnea de miel sunt ierburile aromatice (rozmarin, cimbru, salvie, tarhon), dar și usturoiul, piperul și boiaua.

Totodată, pentru a obține o crustă rumenită și a balansa aromele, este indicat să adaugi puțin zahăr în marinadă, care se va carameliza în timpul coacerii. Lichidul în care a fost marinată carnea nu trebuie irosit, ci turnat în tavă: va da și mai multă savoare fripturii și va forma un sos excelent. De asemenea, acest tip de carne trebuie gătit lent, câteva ore, la cuptor, la temperatură mică.

Iată cum prepari cea mai bună pulpă de miel la cuptor.

Ingrediente

1 pulpă posterioară de miel (1,8-2 kg)

2-3 crenguțe rozmarin verde

2-3 crenguțe cimbru verde

5-6 fire usturoi verde

zeama de la ½ lămâie

1 linguriță zahăr

30 g sare de mare

1 linguriță piper negru măcinat

50 ml linguri ulei de măsline

300 ml vin alb, sec

Tai mărunt usturoiul verde și ierburile aromatice și le pui într-un castron. Adaugi restul ingredientelor și amesteci bine.

Speli pulpa de miel, o ungi peste tot cu marinata, o pui într-o pungă de plastic cu „fermoar“, torni marinada rămasă și dai la frigider 8-10 ore.

Scoți pulpa de miel din frigider, o pui într-o tavă cu pereți înalți, apoi torni și marinada. Adaugi 200 ml apă, acoperi tava cu folie de aluminiu și dai la cuptor, la 160 °C, timp de aproximativ trei ore.

Întorci carnea o dată, înlături folia de aluminiu și mai ții la cuptor 35-45 de minute, până ce friptura e bine pătrunsă și prinde o crustă rumenă. Când e gata, strecori lichidul din tavă și vei obține astfel un sos foarte aromat pentru friptura din pulpă de miel. O servești cu garnitura preferată sau cu o salată verde de sezon.