Cum să combaţi colesterolul mărit: 3 reţete delicioase
Colesterolul mărit reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecţiuni la nivel mondial. Pentru a o ameliora, trebuie să urmezi două reguli simple: o dietă adecvată şi mişcare. Află cum să controlezi această afecţiune, ce alimente să consumi şi cum să le prepari!
Colesterolul, substanţă regăsită în toate celulele şi ţesuturile din organism, ajută la sinteza hormonilor de creştere, produce acizii necesari funcţionării bilei, contribuie la metabolizarea carbohidraţilor şi la producerea vitaminei D, necesară oaselor.
Roşii şi dovlecei cu orez, o reţetă rapidă şi gustoasă, recomandată dacă ai colesterolul mărit
Doctorul Doctorul Codruţ Ţuţu, specialist în acupunctură şi apifitoterapie, atrage atenţia că: „Deşi colesterolul are un rol vital, o creştere mare a acestuia poate provoca daune majore organismului prin depunerea pe vase care poate conduce la un risc crescut de atac de cord sau prin desprinderea de bucăţi din plăcile de colesterol care pot să îngreuneze sau să blocheze circulaţia, inclusiv cea spre creier“.
Colesterolul este transportat prin sânge de două tipuri de molecule, în funcţie de densitate, care poate fi mică sau mare. Cele cu densitate mică provin din grăsimi saturate şi sunt cele care depozitează colesterolul pe vase, celelalte provin din grăsimi sănătoase şi transportă colesterolul până în ficat, de unde este eliminat. Specialistul nostru ţine să sublinieze că: „Printr-o dietă inteligentă, însoţită de sport, problema colesterolului mărit poate deveni istorie pentru orice persoană“.
Frigărui de pui cu orez: nici nu vei simţi că este o reţetă de regim
Doctorul precizează că „împotriva colesterolului mărit un rol esenţial îl au grăsimile sănătoase, nesaturate, adică cele din surse naturale, care nu sunt oxidate, rafinate sau încălzite la temperaturi foarte ridicate“.
Orice aliment prăjit e interzis
Doctorul recomandă alimentele care conţin grăsimi mononesaturate: peştele gras, precum macroul, somonul sau tonul, uleiul de măsline sau de susan, untul de arahide, avocado şi măslinele.
Iar dintre cele care conţin grăsimi polinesaturate sunt: uleiul de porumb, nucile, seminţele de floarea soarelui sau de susan. Medicul mai precizează că sunt permise toate fructele şi legumele proaspete sau preparate dietetic, mirodeniile, precum şi untul, smântâna şi brânzeturile naturale, dar în cantităţi ponderate. Foarte important, specialistul nostru atrage atenţia asupra eliminării din alimentaţie a surselor de grăsimi rele, saturate. Acestea sunt carnea de porc, de miel şi pielea de pui. Medicul trage un semnal de alarmă, spunând că trebuie exclus din alimentaţie orice fel de aliment prăjit.
Peştele e o excelentă sursă de grăsimi bune. Încearcă aceste rulouri cu hering şi sfeclă
FOTO: Shutterstock, Profimedia