Prepară așa salata de icre și nu se va mai tăia niciodată. Ce trebuie să faci chiar de la început
Sărbătoarea Floriilor aduce a doua și ultima dezlegare la pește din Postul Paștelui. Poți prepara o ciorbă tradițională ca în Delta Dunării sau alte rețete delicioase făcute chiar de pescari.
Salată de icre de știucă FOTOGRAFII Shutterstock
Însă salata de icre stă la loc de cinste între preparatele cu pește. Cu ceapă, lămâie și pâine prăjită e un adevărat deliciu al mesei de Florii. Este unul dintre antreurile preferate ale românilor şi, cu toate că există zeci de producători şi de sortimente în magazine, nimic nu se compară cu una făcută în casă.
Poți folosi orice tip de icre vrei: de hering, crap sau știucă, acestea din urmă fiind o adevărată delicatesă, cu un preț pe măsură. Orice ce ai folosi, trebuie să respecți un pas important, chiar când începi să faci rețeta, pentru ca acest preparat sensibil să nu se transforme rapid într-un eşec.
Salata de icre este o emulsie de tipul maionezei, în care se mixează o proteină (icrele) cu o grăsime (uleiul). Iar dacă lucrurile par să înceapă bine, se sfârşesc rapid prost: uleiul şi icrele se separă, iar salata se „taie“. Nu este din cauza faptului că nu aţi amestecat în acelaşi sens, sensul sau sensurile de amestecare nu intervin asupra structurii. Nici pentru faptul că aţi turnat mai mult ulei deodată, deşi precaut este să o faceţi treptat.
Ce trebuie să faci la început
Principalul truc pentru ca salata să nu se taie este chiar primul pas al procesului de preparare. Mai întâi, icrele trebuie mixate/amestecate singure, 1-2 minute, fără ulei. Fie cu o lingură de lemn, fie cu mixerul electric. Acest proces va ajuta ca pelicula care înconjoară bobiţele să se spargă și, astfel, icrele vor putea absorbi mai bine uleiul, devenind astfel o pastă cremoasă.
Pe măsură ce adăugaţi ulei peste icre şi mixaţi, compoziţia va creşte în volum. În cazul unor icre de calitate, uleiul este suficient, nu este nevoie de adaosuri inutile precum miez de pâine sau miez de pâine înmuiat în lapte. Puţin suc de lămâie va asezona plăcut salata, iar 1-2 linguriţe de apă carbogazoasă adăugate în amestec, în timpul preparării, vor face salata foarte aerată, pufoasă şi uşoară.
Salată de icre
Ingrediente
100-150 g icre (crap, hering, ştiucă etc.)
300-350 ml ulei de floarea soarelui
zeamă de lămâie, după gust
1-2 lingurițe apă minerală carbogazoasă
1 ceapă roşie
Pui icrele într-un castron încăpător şi le mixezi singure, fără ulei, 1-2 minute, pentru a sparge membrana. Începi să torni uleiul treptat, continuând să mixezi. La jumătate procesului, adaugi apa minerală, care va face salata aerată și pufoasă. La final, pui zeamă de lămâie, după gust, şi mai mixezi puţin.
Serveşti salata de icre cu ceapă roşie tocată şi o decorezi după imaginaţie. O poți servi cu pâine prăjită sau pe rondele de lămâie.