Pui vrâncean cu roșii și smântână: rețeta lui Horia Vîrlan te va cuceri

4 mai 2022   Rețete

Această rețetă nu numai că este plină de savoare – o tocăniță aromată, care îți va aminti de copilărie – dar conține numai câteva ingrediente și se pregătește foarte ușor. Este mâncarea perfectă pentru un prânz sau o cină în familie.

Pui vrâncean cu roșii și smântână FOTO Shutterstock

„Acesta este un preparat pe care l-am învățat de la bunica din partea tatălui meu. Ea era născută la Pleșcoi, lângă Buzău, zonă apropiată de Vrancea. Este un preparat care îmbină armonios aciditatea roșiilor și dulceața smântânei“, scrie Horia Vîrlan în cartea sa, „Bucatele noastre.“

Iată cum prepari rețeta de pui vrâncean cu roșii și smântână.

Ingrediente

4-6 pulpe întregi, cu piele și os

1 ceapă

1 lingură ulei de floarea soarelui

2 linguri de unt

3 căni de roșii în bulion

1 cană smântână fermentată

1 linguriță sare

½ linguriță piper negru măcinat

1 legătură mărar 

Citește și Papricaș de pui: secretele celui mai bun papricaș. Nu folosi ulei și nici apă!

Speli carnea de pui și o tamponezi cu o cârpă uscată, apoi despici pulpele în două, având grijă să tai chiar la încheietură. Le crestezi în câteva locuri și le condimentezi cu puțină sare. Cureți ceapa și o tai peștișori, iar roșiile din conservă le faci cuburi și le pui într-un bol împreună cu zeama.

Într-o cratiță antiaderentă, pui untul și uleiul la încins, iar când untul e topit adaugi pulpele și le prăjești la foc mediu, pe toate părțile. Când sunt tumenite, le scoți și le lași deoparte. În același vas, sotezi ceapa, 3-4 minute, până ce devine sticloasă. Torni roșiile, omogenizezi, apoi acoperi vasul cu un capac și reduci focul. Lași să dea câteva clocote.

Când sosul clocotește, transferi înapoi în cratiță carnea de pui, torni o cană de apă și condimentezi cu sare și cu piper negru măcinat. Lași mâncarea să fiarbă la foc domol aproximativ 45 de minute.

Când sosul a scăzut, s-a îngroșat, iar puiul este bine pătruns, oprești focul. Speli mărarul și îl tai mărunt, apoi îl amesteci cu smântâna fermentată. Torni amestecul în cratiță, peste mâncarea ușor răcorită, apoi omogenizezi. Mai lași câteva minute vasul acoperit, să se întrepătrundă aromele. Servești preparatul cald, cu pâine proaspătă de casă sau cu garnitura preferată.

Mai multe