Tarator bulgăresc: cea mai răcoritoare supă pentru zilele caniculare
Gastronomia bulgărească este una dintre cele mai bogate din Europa, iar la vecinii noștri de la Sud de Dunăre întâlnim diversitate și varietate. În bucătăria din această țară sunt influențe din toată zona Balcanilor, ca urmare a migrațiilor care au avut loc de-a lungul istoriei.
Vara, este musai să încerci tarator, o reţetă de supă rece cu castraveţi şi usturoi, lutika – o tocăniţă bulgărească ce conţine piept de pui, ardei copţi, roşii, usturoi şi salata shopska (făcută din roşii, castraveţi, ceapă, ardei graşi brânză şi pătrunjel). Din bucătăria bulgărească, nu lipsesc reţetele delicioase de mici, ciorbă de peşte sau banitsa (o plăcintă sărată, cu diverse umpluturi).
Și cum bulgarii sunt mari cultivatori de lefume, vara predomină mâncărurile ușoare, pe bază de legume, asociate cu lactate și brânzeturi. Tarator este unul dintre aceste feluri de mâncare și nu numai că se pregătește în câteva minute, ci este și delicios.
Iată rețeta tradițională de tarator bulgăresc.
Ingrediente
500 g castraveți cornișon
500 g iaurt gras (6-7% grăsime)
4-5 căței de usturoi
1 ceapă mică, opțional
30 g miez de nucă
1 felie de pâine uscată
2-3 linguri ulei de măsline
câteva cuburi de gheață
1 legătură de mărar
sare
piper
miez de nucă, pentru decor
mărar proaspăt, pentru decor
Citește și 3 rețete rapide de vară, fără foc
Pui într-un blender miezul de nucă și pâinea uscată și mixezi un minut, la viteză mare, până ce sunt mărunțite. Curești castraveții de coajă, îi tai bucăți și îi adaugi în blender, împreună cu ceapa tocată, usturoiul zdrobit și mărarul tăiat grosier. Mai mixezi un minut și torni iaurtul, uleiul de măsline, apoi pui cuburile de gheață. Condimentezi cu sare și piper, după gust și continui să mixezi până ce obții o compoziție omogenă.
Dai supa la rece 20-30 de minute, iar în momentul servirii mai presari puțin miez de nucă zdrobit și, dacă dorești, adaugi ulei de măsline și mărar verde tocat. O servești rece, cu pâine prăjită.
FOTO Shutterstock