Oricât ar părea de ciudat, caperele fac parte din familia verzei şi sunt, de fapt, bobocii nedeschişi ai plantei de capere.

Gustul lor este picant şi un pic acrişor şi se intensifică prin conservare în oţet sau în saramură. Sunt apreciate în Franţa, Spania, Italia, Cipru şi în Grecia.

Caperele se folosesc mai ales în sosuri, calde sau reci, şi în marinate, în special în cele de peşte. Sunt foarte bune în combinaţie cu roşii, vinete, paste, carne de pui şi cu măsline. De asemenea gustul lor se armonizează cu majoritatea condimentelor mediteraneene, cum ar fi: busuiocul, oregano, tarhonul, rozmarinul, cimbrul.

Aceste combinaţii se folosesc cu succes în mâncărurile reci, în salatele de peşte şi de legume. În sosurile calde, caperele trebuie puse cu prudenţă, deoarece la temperaturi ridicate îşi pierd gustul şi aroma şi, de aceea, trebuie adăugate numai la final sau cât mai târziu.

sursa foto: Fotolia

Loading...