Ştrudel cu prune

Ingrediente: Pentru aluat: 300 g făină, 100 ml apă călduţă, 100 g unt, 1 ou, 1 lingură oţet de mere, 2 linguri ulei, 1 praf de sare
Pentru umplutură: 1 kg prune bine coapte, zahăr după gust (în funcţie de cât de dulci sunt prunele), ½ linguriţă scorţişoară măcinată, 2 linguri griş, ulei pentru uns foile, zahăr pudră aromatizat cu vanilie
Mod de preparare:Numar portii: 8 Timp de preparare: 1h 30 min Dificultate: mică
Amesteci făina cu untul, adaugi oul, praful de sare, oţetul, cele două linguri de ulei, apa treptat şi frămânţi până se formează un aluat omogen şi elastic. Îl înveleşti într-o folie şi îl laşi la rece circa 30 de minute.
Speli prunele, le usuci bine cu prosoape absorbante, scoţi sâmburii şi le tai în sferturi. Adaugi zahăr şi scorţişoară peste ele şi le căleşti 10 minute, la foc iute, apoi le laşi să se scurgă într-o sită şi să se răcească.
Întinzi aluatul într-o foaie foarte subţire de ştrudel. O tai în dreptunghiuri cu latura lungă egală cu mărimea formei în care va fi copt ştrudelul. Ungi fiecare foaie cu puţin ulei, presari griş, adaugi umplutură de prune pe latura mare a dreptunghiului şi rulezi cu umplutura în interior.
Aşezi ruloul în forma de copt unsă cu ulei. Procedezi la fel cu restul foilor până se epuizează umplutura, apoi introduci forma în cuptorul bine încins pentru circa 40 de minute, când se rumeneşte frumos deasupra. O porţionezi după răcirea completă şi o serveşti pudrată cu zahăr aromatizat cu vanilie.