Gomboţi cu prune, desertul de sezon propus de chef Andrei Ţandără

gomboti1 jpeg

Andrei Ţandără, cunoscut pentru emisiuni pe teme culinare precum „Flavours, 3 bucătari “ şi „Click!Poftă Bună!“, de la Prima TV, vă propune o reţete de sezon: gomboţi cu prune. În prezent, Andrei creează gusturi şi poveşti în bucătăria Spoonful, prima cantină cu design din clădirea unui sediu de bancă, pe Calea Victoriei nr.15.

Ingrediente:

  • 2 kg cartofi albi
  • 3 ouă mari
  • 8 linguri făină
  • 20 de prune mari
  • 1 praf de sare
  • 700 g pesmet
  • 300 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 1 linguriţă scorţişoară

Pentru ornat:

  • pesmet cu zahăr şi scorţişoară
  • fructe de pădure (opţional)
  • frunze de mentă (opţional)

Speli cartofii şi îi fierbi în coajă. Între timp, rumeneşti pesmetul în ulei. Când pesmetul s-a răcit, adaugi zahărul şi scorţişoara. Opreşti puţin amestec pentru décor.

Scurgi cartofii, îi cureţi de coajă cât sunt calzi şi îi dai prin maşina de tocat. Adaugi ouăle bătute, un praf de sare şi făina, amestecând până obţii o compoziţie omogenă.

Scoţi sâmburii din prune. Cu mâinile umede, înveleşti fiecare prună într-un strat nu foarte gros de aluat şi modelezi găluştele.

Pui apă la fiert, iar când clocoteşte scufunzi gomboţii. Sunt fierţi după 4-5 minute, când se ridică singuri la suprafaţă. Scoţi gomboţii cu o spumieră, îi scurgi şi îi dai prin amestecul de pesmet cu zahăr şi scorţişoară.

Serveşti gomboţii pe un pat de pesmet cu zahăr, şi, dacă vrei, ornezi cu fructe de pădure şi mentă.

FOTO: Sorin Stana