Plăcintă cu gutui

1 placinta jpg jpeg

Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu un preparat super delicios încearcă plăcintă cu gutui. E gata într-o oră şi jumătate şi va fi, cu siguranţă, pe placul celor dragi.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 150 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • 1 plic drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 1 praf de sare
  • esenţă de vanilie, după gust
  • esenţă de rom, după gust

Pentru umplutură

  • 2 linguri ulei
  • 2-3 gutui mari
  • 75 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 ou, pentru uns
  • zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare:

Încălzeşti uşor laptele şi dizolvi zahărul şi drojdia în el. Îl torni peste făina cernută, adaugi ouăle, sarea, esenţa de rom şi de vanilie şi untul, ţinut la temperatura camerei. Frămânţi până când aluatul este moale şi nu se mai prinde de degete. Dacă mai este nevoie, mai poţi turna puţin lapte cald. Acoperi şi laşi să crească până când aluatul îşi dublează volumul.

Cureţi gutuile, le razi şi le căleşti în ulei, împreună cu zahărul tos şi cu cel vanilat. După ce s-a evaporat zeama, dai deoparte şi laşi la răcorit.

Întinzi o foaie din aluat, pui umplutura într-o parte a foii şi treci partea rămasă peste ea. Lipeşti bine marginile şi aşezi plăcinta într-o tavă de cozonac tapetată. O ungi cu oul bătut şi o mai laşi să crească 1015 minute, apoi o dai la cuptor până se rumeneşte. După ce s-a răcorit, o pudrezi cu zahăr.