Tartă tropeziană cu portocale

6 aprilie 2022   Deserturi

Tarta tropeziană (Tropezienne sau La Tarte de Saint-Tropez) este, așa cum îi spune numele, o rețetă originară din celebra localitate Saint-Tropez, de pe Coasta de Azur. A fost creată în 1955, de cofetarul polonez Alexandre Micka, proprietarul unei cofetării din Saint-Tropez, sătuc în care s-a mutat după cel de-al doilea Război Mondial. Acesta avea rețeta de la bunica lui, iar astăzi, tarta tropeziană este unul dintre cele mai iubite deserturi din Franța.

Iată cum prepari o variantă reinterpretată a celebrei tarte, în care portocala e ingredientul-vedetă.

Tartă tropeziană cu portocale FOTO Shutterstock

Ingrediente

Pentru aluat:

300 g făină

3 ouă mari

115 g unt (82% grăsime)

50 g zahăr

50 ml lapte integral

12 g drojdie proaspătă

5 g sare

1 lingură apă de flori de portocal

coaja rasă de la 1 portocală bio

1 gălbenuș, pentru uns

50 g zahăr granulat

Pentru sirop:

200 ml apă

50 g zahăr vanilat

1 lingură apă de flori de portocal

Pentru cremă:

120 g zahăr

250 ml smântână lichidă (30% grăsime)

100 ml zeamă de portocală

3 gălbenușuri

35 g făină

200 g frișcă bătută

Pentru aluat, mixezi ouăle cu sarea, zahărul și coaja rasă de portocale. Torni laptele, apa de flori de portocal, adaugi făina cernută și drojdia fărâmițată, apoi începi să frâmânți. Adaugi untul moale, tăiat cubulețe, în 3 tranșe și continui să frămânți. Când aluatul e omogen și elastic, îl transferi într-un bol uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lasi la dospit aproximativ o oră și jumătate.

Combini făină cu zahărul și cu gălbenușurile, amestecând cu un tel. Torni smântâna lichidă în fir subțire, amestecând să nu se formeze cocoloașe, iar la final pui sucul de portocală și omogenizezi. Strecori compoziția, o pui într-o cratiță antiaderentă și o așezi pe foc mediu Amesteci costant, iar după ce crema dă în clocot, mai fierbi 2-3 minute. Iei de pe foc, o acoperi cu folie de plastic, pentru a nu face crustă, și o lași deoparte. Când crema s-a răcit complet, o mixezi un minut la viteză medie, apoi încorporezi frișca bătută și mai mixezi un minut. O dai la frigider 15 minute.

Faci un sirop din toate ingredientele și însiropezi ușor cele două bucăți de blat. Pui crema într-un poș, umpli jumătatea inferioară de blat și o acoperi cu cea de-a doua bucată. Dai tarta la frigider 3-4 ore înainte de servire.

Prepară și această tartă de inspirație franceză: Tartă cu cremă de lămâie

Mai multe