Prăjitură cu aluat fraged, frișcă și iaurt. Ponturi pentru un blat neted și crocant

Unii preferă ciocolata, alții vanilia, iar alții deserturile dulci-acrișoare și revigorante. Această prăjitură este foarte fresh și plină de arome. Combină aluatul fraged cu unt, crema fină cu iaurt, gem și fructe.

Secretul acestei prăjituri este aluatul fraged cu unt, pate brisee, un aluat clasic al cofetăriei franceze. Este un aluat folosit ca bază atât pentru tarte dulci, cât și sărate și se caracterizează prin textura netedă și crocantă. Ca regulă, cantitatea de făină folosită trebuie să fie dublă față de cea de unt, iar untul trebuie să fie de calitate și să aibă un conținut de grăsime de 82%. Dacă în compoziția aluatului se adaugă zahăr, textura acestuia se schimbă, iar aluatul devine pate sablee (nisipos).

prajitura dulce crisoara aluat fraged shutterstock 109653632 jpg

Prăjitură dulce-acrișoară FOTO Shutterstock

Aluatul este completat de crema mătăsoasă, iar gustul balansat de gemul de caise. Urmează pașii pentru a te delecta cu acest desert fin.

Ingrediente

Pentru blat:

250 g făină

125 g unt 82% grăsime

1 praf de sare

1 ou

1 lingură de apă foarte rece

Pentru umplutură:

150 g gem de caise

300 g frișcă bătută

100 g iaurt grecesc (10% grăsime)

1 portocală, pentru decor

frunze de mentă, pentru decor

Frămânți untul rece tăiat cubulețe cu făina și cu sarea până ce capătă o consistență sfărâmicioasă. Adaugi oul bătut și apa foarte rece și continui să amesteci până când obții un aluat care nu se mai lipește de degete. Îl dai la frigider minimum o oră, dar, de preferat, peste noapte. Astfel, va deveni și mai fraged.

Dai drumul la cuptor la 190 °C și tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Întinzi o foaie din aluat cu grosimea de un centimetru, din care decupezi 8 cercuri cu diametrul de 10 cm. Le așezi în tavă, cu spații între ele, și le coci 12-14 minute, până când devin aurii.

Le lași la la răcit. Combini frișca bătută cu iaurtul și așezi un strat de cremă pe fiecare disc de aluat fraged. Pui deasupra câte o lingură de gem de caise, întinsă într-un strat uniform, și decorezi desertul cu felii de portocale și cu frunze de mentă.