Un trio formidabil: prăjitură cu mere, caramel şi frişcă

1 shutterstock 508811596 1 jpg jpeg

Caramelul este unul dintre cele mai folosite ingrediente în deserturi, la nivel mondial. Îmbogăţeşte gustul oricărei prăjituri şi poate fi folosit în numeroase combinaţii. Încearc-o pe aceasta!

Ingrediente

Pentru blat:

3 albuşuri

70 g nuci măcinate

40 g făină

5 g praf de copt

100 g zahăr

60 ml ulei

1 praf de sare

1 esenţă de vanilie

Pentru crema de mere:

300 g mere rase

40 g unt

80 g zahăr

scorţişoară

Pentru frişcă:

250 ml smântână dulce (35% grăsime)

3 g gelatină

50 g zahăr pudră

1 esenţă de vanilie

Pentru caramel:

100 g zahăr

50 g unt 82% grăsime

100 ml smântână lichidă

Pentru blat, amesteci nucile măcinate cu făina şi cu praful de copt. Baţi albuşurile spumă tare cu sarea, apoi adaugi treptat zahărul şi esenţa de vanilie. La final, torni uleiul în fir subţire, mixând la viteză medie. 

Adaugi ingredientele uscate, treptat, amestecând cu mişcări uşoare de jos în sus. Torni compoziţia într-o formă de tort, cu inel detaşabil, şi o ţii la cuptor la 180˚ C, până trece testul scobitorii. Laşi blatul la răcit, însă nu îl scoţi din formă.

Pentru crema de mere, topeşti zahărul cu untul într-o cratiţă, apoi adaugi merele bine scurse şi scorţişoară, după gust. Ţii pe foc 10-15 minute, până se înmoaie merele şi nu mai lasă zeamă. Le dai deoparte şi le laşi la răcit.

Baţi smântâna rece cu zahărul până se tranformă în frişcă. Adaugi esenţa de vanilie şi gelatina preparată conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Întinzi peste blat merele, apoi frişca şi dai forma la frigider pentru cel puţin 2-3 ore.

Pentru caramel, topeşti zahărul într-o cratiţă până devine uşor arămiu, apoi adaugi untul şi amesteci bine. La final, adaugi frişca lichidă încălzită în prealabil şi mai laşi să clocotească 3 minute, la foc mic. Scoţi prăjitura din formă şi, după ce caramelul s-a răcorit, îl torni deasupra. Laşi la frigider din nou 2-3 ore. Decorezi după imaginaţie. 

FOTO Shutterstock