Plăcintă grecească însiropată cu portocale (Portokalopita)
Plină de aroma portocalelor, această plăcintă tradiţională grecească te va cuceri de la prima înghiţitură. E uşor de făcut şi o poţi servi simplă sau alături de o cupă de îngheţată de vanilie.
Ingrediente
1 pachet foi subţiri de plăcintă (400 g)
4 ouă
300 g iaurt grecesc (10% grăsime)
160 g zahăr
1 esenţă vanilie
coaja rasă de la 1 portocală netratată
zeama de la 2 portocale medii
80 g unt
1 portocală netratată, pentru decor
Pui la fiert zeama de portocale cu 60 g de zahăr, la foc mic, timp de 7-8 minute. Dai deoparte.
Rulezi foile de plăcintă şi le tai ca pe tăiţei, în fâşii de un centimetru grosime. Le aşezi într-o tavă antiaderentă, cu pereţi înalţi, le stropeşti cu untul topit şi răcit şi le presezi bine.
Baţi ouăle cu restul de zahăr, coaja rasă de portocală şi cu esenţa de vanilie, apoi încorporezi iaurtul şi torni compoziţia peste foile de plăcintă. Laşi câteva minute până ce lichidul e absorbit şi aşezi deasupra felii de portocală. Dai tava la cuptorul preîncălzit şi coci plăcinta la 180 °C, aproximativ 40 de minute, până devine rumenă.
O scoţi şi torni imediat peste ea siropul de portocale. O laşi la răcit şi o decorezi după imaginaţie.
FOTO Shutterstock