Tort Fraisier cu căpșuni. Desertul clasic franțuzesc pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viață
Așa cum îi spune numele, Fraisier (fraise înseamnă căpșună în franceză – n.r.) este un desert în care aromatele fructe rubinii sunt ingredientul principal. Blatul clasic și crema de vanilie le pun și mai mai mult în evidență savoarea și prospețimea, iar rezultatul final e spectaculos.
Un desert clasic al cofetăriei franceze: tort Fraisier FOTO Shutterstock
Este un răsfăț de weekend pentru întreaga famulie, așa că nu ezita. Iată cum prepari un tort Fraisier clasic.
Ingrediente
Pentru blat:
3 ouă
120 g zahăr
1 praf de sare
130 g făină
30 g unt
Pentru cremă:
4 gălbenușuri
150 g zahăr tos
1 păstaie de vanilie
600 ml lapte integral (3,5% grăsime)
50 g făină
20 g amidon
30 g unt
300 g căpșuni
Pentru sirop:
zeama de la 1/2 lămâie
1 linguriță esență de vanilie
30 g zahăr
150 ml apă
Pentru decor:
150 g căpșuni
zahăr pudră
Citește și Șarlotă cu căpșuni și cremă de mascarpone. Cea mai simplă rețetă fără coacere
Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi făina. Torni laptele rece, apoi semințele de vanilie și amesteci cu un tel pară. Pui vasul pe foc mediu și continui să amesteci, ca să nu se formeze cocoloașe. Când crema începe să se îngroaşe, dai focul mic şi mai ții pe aragaz 5 minute, continuând să amesteci. La final, încorporezi untul. Aşezi o folie de plastic direct pe suprafaţa cremei pentru a preveni formarea unei pojghiţe. Dai la frigider o oră.
Pentru blat, pui ouăle, zahărul și sarea într-un bol adânc și mixezi la viteză mare 2-3 minute. Când compoziția și-a triplat volumul, pui făina și amesteci cu mișcări ușoare, de jos în sus, cu o spatulă de silicon. Încorporezi untul topit și răcit, apoi torni aluatul într-o tavă de tort cu inel detașabil cu diametrul de 18 cm.
Dai la cuptorul preîncălzit și coci 10 minute la 170 °C, apoi 20-25 minute la 160 °C, până ce trece testul scobitorii. Scoți blatul din formă și îl lași la răcit, apoi îl tai transversal, în două felii.
Amesteci toate ingredientele pentru sirop. Speli căpșunile, îndepărtezi codițele și le tai jumătăți.
Pui o felie de blat în tava în care l-ai copt și îl însiropezi ușor, apoi pui pe pereții tăvii un strat de capșuni așezate vertical. Torni crema, nivelezi și pui a doua felie de blat, pe care o însiropezi cu restul de sirop. Dai tortul la frigider peste noapte. Înainte de servire, îl decorezi cu căpșuni proaspete și îl pudrezi cu zahăr.