Ce bem la masa de Paște: cum alegi vinul potrivit
Oferta de băuturi este azi la fel de diversificată precum cea de mâncare, însă toată lumea știe că nu poți combina orice și că există reguli care trebuie respectate pentru a savura totul din plin.
Vinul este cea mai potrivită băutură de Paște FOTO Shutterstock
Chiar dacă cocktailurile sunt în trend și pot fi considerate o băutură-aperitiv potrivită în orice ocazie, în mod tradițional, de Paște, se bea vin. Mai ales că varietatea de soiuri ne permite asocieri cu mâncăruri diverse.
Vin rose
Vinul rose a devenit foarte poular în ultimii ani, iar acest lucru s-a reflectat în consum. Este o băutură lejeră, peferată atât de femei, cât și de bărbați. Este asociat cu feluri uşoare de mâncare precum salate sau aperitive, dar şi cu o varietate de deserturi. Poţi să-l ai în vedere dacă serveşti salată de ouă, pască sau cozonac.
Cele mai cunoscute tipuri de vin roze sunt: Syrah Rosé (note de piper alb, ulei de măsline, căpşuni, cireşe), Cabernet Sauvignon Rosé (arome de ardei gras verde, ardei iute, cireşe, stafide), Pinot Noir Rosé (arome de pepene roşu, zmeură, căpşuni).
Printre cele mai bune vinuri roze româneşti se numără Feteasca Neagră roze, Busuioaca de Bohotin şi roze negru de Drăgăşani.
Vin alb
Vinul alb este și el preferat de multă lume, deoarece se îmbină armonios cu salatele, pastele, aperitivele, fructele de mare, carnea de pui, curcan, pește, cu brânzeturile de tip Camembert sau feta și deserturile. Pentru masa de Paşte, nu ezita să aşezi vinul alb lângă drob, lângă ciocolată (Muscat), lângă garnituri de cartofi (Sauvignon Blanc) şi lângă puiul bine rumenit la cuptor (Chardonnay).
Cele mai cunoscute tipuri de vin alb sunt: Chardonnay (arome de citrice, măr, piersică, banană, ananas), Chenin Blanc (arome de citrice, pară, măr, flori albe), Gewürztraminer (arome de grepfrut, flori), Pinot Gris/Grigio (arome de citrice, pepene galben, pară), Riesling (arome de măr, pară, citrice), Sauvignon Blanc (arome de plante, ardei gras verde, sparanghel, grepfrut, fructul pasiunii).
Câteva dintre cele mai bune vinuri albe româneşti sunt: Fetească Albă, Grasă de Cotnari, Zghihară de Huşi, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio.
Vin roșu
Vinul roșu sec sau demisec este cea mai bună alegere pentru preparatele din carne roșie, cum este cea de miel, deoarece aciditatea sa contrabalansează această carne mai grea. Soiurile recomandate de specialiști sunt Fetească Neagră, Merlot și Pinot Noir.
Se potrivesc inclusiv lângă preparatele din carne de porc, de vânat, de vită şi lângă brânzeturi de tip Emmentaler sau parmezan.
Cele mai cunoscute tipuri de vin roşu sunt: Cabernet Sauvignon (arome de ardei gras, ulei de măsline, plante, cireşe amare), Merlot (arome de pepene roşu, căpşuni, cireşe, prună), Pinot Noir (arome de sfeclă roşie, mure, prună, frunze de roşii şi cola), Syrah/Shiraz (arome de mure, prună, ardei).
Câteva dintre cele mai bune vinuri roşii româneşti sunt: Fetească Neagră, Băbească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon.