De ce e bine să renunți la vopseaua chimică de ouă. Cum vopsești ouăle cu ingrediente naturale

În ziua de azi, putem obține tot felul de nuanțe și culori pentru ouăle de Paște, de la clasicul roșu carmin la auriu, de la sidefiu la luciul perfect. Oferta producătorilor e diversificată, iar rezultatele sunt uimitoare. Însă toate acestea vin cu un „cost“: vopseaua conține pigmenți artificiali, aditivi alimentari, corectori de aciditate şi agenţi de îngroşare.

vopsea naturala oua shutterstock 597185381 (1) jpg

Poți folosi multe ingrediente naturale pentru a vopsi ouăle de Paște FOTO Shutterstock

Toate aceste substanțe ne pot afecta sănătatea, de aceea, în special pentru siguranța copiilor, este recomandat să optăm pentru culori obținute din ingrediente naturale. Natura ne pune la dispoziție o multitudine de plante, legume și fructe, din care putem obține nuanțele dorite.

Cum pregătești vopseaua naturală

Într-o oală, pune ingredientul natural care dă culoarea, un litru de apă și lasă să ajungă în punctul de fierbere, apoi redu focul la minimum și mai ține pe foc încă 30 de minute, astfel încât să obții infuzia de culoarea dorită. Strecori lichidul, adaugi două linguri de oțet alb și lași să ajungă la temperatura camerei. În acest lichid scufunzi ouăle. Le poți ține câteva ore sau chiar peste noapte, la frigider.

Roșu

Pune 600 g de sfeclă roșie, dată prin răzătoarea mare, într-un litru de apă împreună cu 2 linguri de oțet și lasă să fiarbă o jumătate de oră. Strecoară, adaugă ouăe și lasă în lichid până ajung la nuanța dorită.

Roșcat-maroniu

Pune cojile de la 6 cepe roșii în 500 ml de apă cu 3 lingurițe de oțet alb. După ce a dat în clocot, mai lasă să fiarbă domol încă 15 minute. După ce s-a răcit, poți strecura într-un bol și adaugi ouăle fierte.

Verde

Pune 500 g frunze de spanac în 500 ml apă și 4 linguri de oțet alb. Repetă același proces ca pentru roșcat maroniu.

Violet

Pune 250 g afine congelate (afine de pădure, nu de cultură) într-un litru de apă clocotită și mai fierbe 2-3 minute. Adaugă ouăle fierte, pe care le poți lăsa în amestec între 30 de minute și 5-6 ore. Vei obține diverse nuanțe, de la lila la mov închis.

Galben

Pune trei linguri de turmeric pudră în apă cu oțet (1 l), lasă să clocotească, apoi dă deoparte. Adaugă ouăle fierte și ține-le până ce se colorează.

Albastru

Pune 300 g de varză roșie tocată în apă fierbinte cu oțet. Poți lăsa ouăle fierte în vopsea peste noapte, pentru o culoare puternică.