3 sandvișuri celebre pe care trebuie să le încerci. Unul s-a născut din sărăcie
Versatile și surprinzătoare, sandvișurile adună laolaltă ingredientele preferate ale oamenilor din toate colțurile lumii. Iar cu o asemenea bogăție de arome, este imposibil să nu-ți găsești preferatul.
Sandviș pane cu mozzarella (Mozzarella in carrozza) FOTOGRAFII Shutterstock
Sandwich Club
Sandwich club este un sandviș care conține pâine prăjită, friptură de pui, bacon, roșii, salată și maioneză, dar are diverse variante (curcan, ouă, brânză, castraveciori murați, somon afumat etc.). A fost inventat la Union Club din New York, iar cea mai veche menționare a sa e într-un articol apărut în 1889, în ziarul „The Evening World“.
Ingrediente
12 felii toast alb
300 g piept de pui, dezosat
8 felii bacon
100 g maioneză
2 roșii
frunze de salată verde
1 ceapă roșie, opțional
½ castravete, opțional
sare
piper
½ linguriță busuioc uscat
Speli carnea de pui, o usuci cu șervețele de hârtie, o tai în 4 felii, pe care le condimentezi cu busuioc uscat, sare și piper, după gust. Le frigi pe grătar, câte 3 minute pe fiecare parte, până sunt gata. Lași la răcorit. Rumenești baconul într-o tigaie antiaderentă și îl scoți pe un șervet absorbant.
Speli legumele, tai felii subțiri roșiile, ceapa, castravetele, rupi salata fâșii. Prăjești pâinea în prăjitor. Ungi o felie de toast cu maioneză, pui un strat de salată verde, o felie de piept la grătar, un strat de roșii, apoi încă o felie de pâine unsă cu maioneză.
Așezi peste ea 2 felii de bacon, rondele de ceapă și castraveți (dacă dorești), încă un strat de salată și închei cu o felie de pâine prăjită.
Repeți cu ingredientele rămase. Fixezi sandvișurile înfigând bețișoare de frigărui, le tai în 2 sau în 4 și le servești cu garnitură de cartofi prăjiți.
Sandviș pane cu mozzarella (Mozzarella in carrozza)
Ca multe preparate gustoase ale gastronomiei italiene, acest sandviș s-a născut din sărăcie, în regiunea Campania, din Sudul Italiei. În trecut, pâinea era un aliment destul de scump, astfel că nimic nu se arunca, iar resturile erau transformate în diverse mâncăruri. În combinație cu mozzarella, a devenit un preparat foarte popular.
Ingrediente
8 felii toast
250 g mozzarella proaspătă
2 ouă
200 g pesmet granulat
sare
piper
ulei, pentru prăjit
Tai mozzarella felii de jumătate de centimetru grosime și formezi 4 sandvișuri. Le tai în jumătate, în formă de triunghi.
Bați ouăle cu sare și piper, după gust. Treci sandvișurile prin ou bătut și pesmet, de 2 ori, apoi le prăjești la foc mediu, în ulei încins, până devin aurii. Le servești cu sos de roșii dulce sau picant.
Sandviș newyorkez cu covrig
Sandvișul cu covrig își are originea în comunitățile evreiești din New York. După 1890, acești covrigi au început să fie vânduți în tot orașul, pentru că puteau fi umpluți cu diverse ingrediente și erau ușor de transportat. De atunci, sandvișul cu covrig este un mic-dejun foarte popular în metropola americană.
Ingrediente
4 covrigi rotunzi, groși, cu semințe
200 g cremă de brânză
150 g somon afumat
3-4 fire mărar
1 lingură zeamă de lămâie
1 ceapă roșie
1 lingură capere
Tai covrigii transversal și ungi jumătatea de jos cu cremă de brânză. Așezi pe fiecare feliuțe de somon afumat, le stropești cu puțină zeamă de lămâie, apoi adaugi rondele subțiri de ceapă, câteva capere și frunze de mărar. Servești imediat.