Supă de pâine: o reţetă delicioasă, veche de secole

3 shutterstock 1661143558 jpg jpeg

Supa de pâine este întâlnită în mai multe gastronomii din lume, din Italia şi Germania până în Romania. În trecut, pâinea era un aliment destul de scump, astfel că nimic nu se arunca, iar resturile erau transformate în diverse mâncăruri.

Multe preparate gustoase s-au născut din sărăcie, la fel ca această supă. Dacă la început se foloseau câteva ingrediente simple (pâine veche, apă, câteva legume sau mirodenii), reţeta a fost îmbunătăţită de-a lungul timpului. Astăzi, supa de pâine nu mai e deloc un preparat simplu, banal, ci unul plin de savoare.

Italia are în patrimoniul său gastronomic una dintre cele mai vechi reţete de supă de pâine, care datează încă din Evul Mediu. Cunoscut sub numele de pancotto (care înseamnă literalmente „pâine gătită”), acest fel de mâncare se făcea, iniţial, din pâine fiartă în apă cu usturoi. Era suficient pentru a face o supă săţioasă şi satisfăcătoare, din care mânca întreaga familie. Aceasta este una dintre cele mai vechi reţete din bucătăria ţărănească din Italia.

Odată cu trecerea timpului, reţeta a fost îmbunătăţită şi au fost adăugate diverse alte ingrediente: roşii (după ce roşiile au ajuns în Europa), supă din oase de vită, condimente (piper, scorţişoară), brânză, diverse legume, ierburi aromatice.

Iată o reţetă savuroasă de supă de pâine, pe care o poţi prepara şi tu.

Ingrediente

2 l supă de pui sau vită

500 g pâine veche de câteva zile (pave, ţărănească)

1 ceapă

2 căţei de usturoi

3 linguri ulei de măsline

1 morcov

sare

piper

1/2 linguriţă oregano uscat

brânză tare, rasă, pentru servit 

verdeaţa preferată, pentru decor

Cureţi şi speli legumele, le tai cubuleţe, zdrobeşti usturoiul şi le căleşti în ulei de măsline, într-un vas antiaderent, câteva minute, până se înmoaie. Presari sare, torni supa de vită sau de pui şi fierbi sub capac 10 minute.

Între timp, rupi pâinea bucăţele de 2-3 cm. O adaugi în oală, codimentezi cu sare şi piper, după gust, amesteci, pui capacul şi stingi focul. Dai oala deoparte şi laşi până ce toată zeama e absorbită de pâine şi supa se îngroaşă.

Serveşti supa fierbinte, cu brânză rasă, după prefernţă: parmezan, caşcaval, gouda. O decorezi cu verdeaţă proaspătă tocată.

FOTO Shutterstock