Cu usturoi, vă rog! 3 rețete inedite cu usturoi: aromă subtilă și gust desăvârșit

9 mai 2022   Rețete

Când vine vorba de usturoi, unii îl iubesc și l-ar mânca cu orice, în timp ce alții nu-l suportă. Mirosul lui puternic poate fi inhibant, dar, gătit cum trebuie, usturoiul are o aromă subtilă și un gust desăvârșit, așa că nu trebuie să te mai „temi“ de el.

Usturoiul, un ingredient sănătos și gustos FOTO Shutterstock

Iată 3 rețete inedite și deosebite, în care usturoiul e ingredientul principal.

Supă cremă de usturoi

Ingrediente

4 căpățâni mari de usturoi

1 l supă de legume sau apă 

2 cepe albe

200 ml smântână lichidă pentru gătit (30% grăsime)

50 g parmezan ras, opțional

50 g unt 

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță coajă rasă de lămâie bio

sare

piper

Topești untul într-un vas și sotezi ceapa tocată, cățeii de usturoi întregi (descojiți) și cimbrul, 7-8 minute, la foc foarte mic, amestecând ocazional. Torni supa sau apa, pui coaja de lămâie, sare și piper, după gust. Omogenizezi și mai ții pe foc 15-20 de minute.

Cu un blender vertical, mixezi compoziția la viteză medie până ce obții un piure, apoi torni smântâna lichidă și, dacă dorești, parmezanul ras. Omogenizezi și mai lași pe foc 1-2  minute, fără să dea în clocot. Servești supa cremă caldă, cu pâine prăjită și o decorezi după imaginație.

Citește și Chifle pufoase cu unt și usturoi verde

Baghetă cu unt și usturoi

Ingrediente

1 baghetă

50 g unt

6-8 căței mari de usturoi

ierburi aromatice, după preferință (busuioc, pătrunjel, rozmarin etc.)

150 g mozzarella

sare

piper

Zdrobești usturoiul și tai mărunt ierburile aromatice. Pui într-un castron untul moale, adaugi usturoiul, ierburile, sare și piper, după gust, apoi omogenizezi.

Preîncălzești cuptorul la 200 °C. Tai bagheta pe lung, scobești miezul și o ungi în interior cu pasta de unt. Presari mozzarella rasă și pui bagheta într-o tavă, la cuptor, 15-20 de minute. Când brânza e topită și bagheta rumenită, o scoți, o tai felii și o servești imediat.

Pastă cu feta și usturoi copt

Ingrediente

2 căpățâni de usturoi

2 linguri ulei de măsline

200 g feta

80 g smântână fermentată (25% grăsime)

sare

piper

Speli usturoiul, apoi tai căpățânile transversal. Presari sare și torni uleiul de măsline, învelești usturoiul în folie de aluminiu și îl dai la cuptor, la 170 °C, 25-30 de minute, până e copt și ușor caramelizat. Îl lași la răcit, apoi îl cureți de coajă.

Pui usturoiul copt în blender, adaugi brânza feta sfărâmată, smântâna, sare, dacă mai e cazul (deoarece brânza e sărată) și piper, după gust. Mixezi până ce obții o pastă fină. O decorezi cu măsline și o servești cu pâine prăjită.

Mai multe