Gujoane de șalău cu maioneză de usturoi

Este dificil uneori să-i convingi pe copii să mănânce pește, însă cu acest preparat nu ai cum să dai greș.

Faptul că îl vei ține înainte în lapte va frăgezi carnea și va atenua mirosul specific, iar crusta crocantă și rumenită va face aceste gujoane și mai savuroase. În plus, ai nevoie de doar câteva ingrediente pentru a pregăti acest fel de mâncare.

gujoane șalău shutterstock 1831677388 jpg

Gujoane de șalău cu maioneză de usturoi FOTO Shutterstock 

Iată cum faci gujoanele de șalău cu maioneză de usturoi.

Ingrediente  

600-700 g file de șalău, fără piele (sau alt pește, după preferință)

300 ml lapte integral

sare

piper

2 ouă

200 g făină

200 g pesmet granulat

1 linguriță boia dulce sau iute, după preferință

ulei, pentru prăjit

Pentru sosul de usturoi:

1 căpățână de usturoi

50 ml ulei de floarea soarelui

1 lingură zeamă de lămâie

sare

piper

2-3 linguri smântână fermentată

ketchup dulce sau iute, pentru servit

Citește și Sandviș cu pui crispy, făcut de la zero. Mai bun ca la fast-food

Speli fileurile de pește, apoi le pui într-un castron încăpător, torni laptele și dai la frigider 2-3 ore. Scoți peștele din lapte, îl scurgi bine și îl tamponezi cu șervețele de hârtie, apoi îl tai în fâșii subțiri. Îl condimentezi cu sare și piper, după gust.

Bați ouăle cu sare și piper, pui făina și pesmetul în două farfurii întinse. Dacă dorești, poți condimenta pesmetul cu boia dulce sau iute, după preferință, Treci buățile de pește prin făină și ou bătut, de două ori, iar la final prin pesmet.

Le prăjești în baie de ulei, la foc mediu, până ce sunt bine făcute, crocante și rumenite. Scoți bucățile de pește pe șervețele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei.

Pentru sos, cureți usturoiul de coajă, apoi îl zdrobești în presa specială pentru usturoi. Îl pui într-un bol și începi să torni uleiul în fir subțire, amestecând constant până ce obții o maioneză. Condimentezi cu sare și piper, după gust, pui zeama de lămâie și, dacă dorești, adaugi și smântâna fermentată.

Servești gujoanele de șalău cu maioneza de usturoi, ketchup dulce sau iute și o salată sau cartofi prăjiți.