Cum faci acasă cel mai bun sos libanez de usturoi. Iată secretul lui!

1 shutterstock 2113578398 jpg jpeg

Mâncarea libaneză este una dintre cele mai populare în rândurile românilor. Preparate delicioase şi proaspete, gătite pe loc, de la hummus şi kafta, la falafel şi baba ganoush. Sosul de usturoi însoţeşte aproape orice preparat din carne: frigărui, aripioare, cârnăciori etc. Şi pe bună dreptate: e fin, onctuos, cremos. Celebrul sos pe care îl iubim se poate prepara oricând şi acasă, iar rezultatul e uimitor. Iată care e secretul lui!

În bucătăria libaneză, mâncarea se pregăteşte zilnic, iar ingredientele sunt mereu fresh, fie că vorbim despre sendvişuri, salate, frigărui sau sosuri. Prospeţimea e cuvântul definitoriu. Leguminoase precum năut, fasole, linte, bob sunt consumate foarte des, în humus sau în diferite alte mâncăruri. Usturoiul, uleiul de măsline, zeama de lămâie şi pătrunjelul sunt nelipsite pentru a da gust mâncărurilor, iar uneori chiar formează un preparat de sine stătător, cum e tabouleh, celebra salată de pătrunjel cu roşii.

Fattoush este o altă salată libaneză celebră, care conţine multe legume proaspete (salată verde, roşii, castraveţi) şi bucăţele de lipie prăjită. De altfel, alături de supa de linte, fattoush este nelipsită de pe mesele de Ramadan, căci, după o zi întreagă de post negru, organismul are nevoie de hidratare, de vitamine şi minerale.

Preparatele din carne (frigărui, kafta, cârnăciorii makanek, aripioarele) sunt însoţite de diverse sosuri şi garnituri, de la humus şi orez cu fidea, la verdeţuri şi ceapă cu sumac. Însă cea mai delicioasă garnitură e celebrul sos libanez de usturoi. Dacă te întrebi cum iese atât de fin, fără un miros puternic, înţepător, îţi spunem secretul lui şi reţeta. Mai exact, ingredientul secret care îl face atât de aerat şi fin este albuşul de ou.

Ingrediente sos libanez de usturoi

  • 5 căţei mari de usturoi, curăţaţi
  • 1 albuş mare
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ½ linguriţă sare
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de apă cu gheaţă

 

Mod de preparare sos libanez de usturoi

Tai căţeii de usturoi felii subţiri îi pui într-un blender împreună cu sarea, sucul de lămâie şi o lingură de ulei. Mixezi până ce obţii o pastă.

Adaugi albuşul şi mixezi la viteză mare 30 de secunde. Repeţi procedura de încă două ori.

Când torni ultimul ulei, adaugi şi apa foarte rece şi mixezi 35-45 de secunde. Dacă doreşti, mai condimentezi cu sare.

La final vei obţine un sos cremos, aerat, aromat. Dacă vrei ca aroma să nu fie atât de purernică, păstrează-l la frigider, într-un recipient etanş, până a doua zi.

Sosul poate fi mâncat cu aripioare, şniţele, orice fel de carne prăjită sau la grătar, cartofi prăjiţi, legume la grătar.

FOTO Shutterstock