Gogoși cu sos de afine

Deserturile verii sunt mult mai savuroase datorită aromelor fructelor proaspete.
Ingrediente
500 g făină
1 pliculeț drojdie instant
200 ml lapte călduț
2 ouă
50 g zahăr
60 g unt topit
1 praf de sare
coaja rasă de la 1 lămâie bio
ulei, pentru prăjit
zahăr pudră, pentru decor
Pentru sosul de afine:
500 g afine
100 g zahăr
1 lingură zeamă de lămâie
Mod de preparare
Cerni făina într-un castron, o amesteci cu drojdia instant. Pui zahărul, laptele, ouăle, sarea, coaja de lămâie și începi să frămânți, adăugând, în fir subțire, untul. Lași la dospit acoperit până își dublează volumul.
Presari făină pe blatul de lucru, întinzi aluatul, apoi, cu gura unui pahar, formezi gogoșile, pe care le mai lași la crescut aproximativ 30 de minute.
Le prăjești în baie de ulei până se rumenesc și le scoți pe șervețele absorbante.
Speli afinele, le pui într-o crăticioară și le așezi pe foc. Adaugi zahărul, zeama de lămâie și amesteci. Ții pe foc până se îngroașă sosul, amestecând continuu. Dai deoparte și lași la răcit.
Pui sosul de afine într-un poș cu șpriț și umpli gogoșile. Dacă îți mai rămâne sos, îl poți păstra la frigider. Le servești decorate cu zahăr pudră.