Gogoși cu sos de afine

gogosi cu sos de afine jpg

Deserturile verii sunt mult mai savuroase datorită aromelor fructelor proaspete.

Ingrediente

500 g făină

1 pliculeț drojdie instant

200 ml lapte călduț

2 ouă

50 g zahăr

60 g unt topit

1 praf de sare

coaja rasă de la 1 lămâie bio

ulei, pentru prăjit

zahăr pudră, pentru decor

Pentru sosul de afine:

500 g afine

100 g zahăr

1 lingură zeamă de lămâie

Mod de preparare

Cerni făina într-un castron, o amesteci cu drojdia instant. Pui zahărul, laptele, ouăle, sarea, coaja de lămâie și începi să frămânți, adăugând, în fir subțire, untul. Lași la dospit acoperit până își dublează volumul.

Presari făină pe blatul de lucru, întinzi aluatul, apoi, cu gura unui pahar, formezi gogoșile, pe care le mai lași la crescut aproximativ 30 de minute.

Le prăjești în baie de ulei până se rumenesc și le scoți pe șervețele absorbante.

Speli afinele, le pui într-o crăticioară și le așezi pe foc. Adaugi zahărul, zeama de lămâie și amesteci. Ții pe foc până se îngroașă sosul, amestecând continuu. Dai deoparte și lași la răcit.

Pui sosul de afine într-un poș cu șpriț și umpli gogoșile. Dacă îți mai rămâne sos, îl poți păstra la frigider. Le servești decorate cu zahăr pudră.