Tort-caramel

1366031867 7139tort 20caramel jpeg

Ingrediente: Pentru blat: 7 ouă, 7 linguri făină, 8 linguri zahăr, 1 lingură cacao, 1 vârf de cuţit praf de copt

Pentru cremă: 250 ml frişcă lichidă, 200 ml lapte, 10 linguri zahăr, 3 ouă, 1 lingură amidon, 10 g gelatină

Pentru sirop: 250 ml apă, 4 linguri zahăr, 1 linguriţă esenţă de rom

Pentru decor: 150 g ciocolată de menaj, 2 linguriţe ulei, 50 g fulgi de ciocolată

Mod de preparare:Numar porţii: 8 Timp de preparare: 1h 30 min Dificultate: medie

Pentru blat, baţi albuşurile ca pentru bezea cu un praf de sare şi adaugi treptat zahărul. După ce s-a topit zahărul, adaugi gălbenuşurile unul câte unul, apoi făina amestecată cu cacaua şi praful de copt. Torni compoziţia într-o formă de tort unsă şi tapetată şi coci în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, circa 20-30 de minute. Laşi să se răcorească şi răstorni blatul pe un grătar.

Pentru sirop, amesteci zahărul cu apa şi esenţa de rom, pui pe foc şi dai în 2-3 clocote. Laşi la răcit şi pui gelatina la înmuiat în puţină apă rece.

Pentru cremă, caramelizezi zahărul, apoi adaugi laptele fierbinte amestecând repede. Freci gălbenuşurile cu amidonul, torni siropul de caramel fierbinte şi fierbi la bain-marie, amestecând energic, până se îngroaşă crema ca o smântână. Adaugi gelatina înmuiată, amesteci să se omogenizeze şi laşi crema să se răcească. Baţi frişca şi albuşurile spumă şi le încorporezi în crema de gălbenuşuri.

Topeşti ciocolata de menaj la bain-marie, adăugând uleiul (iese mai lucioa să glazura). Cu ajutorul unei pensule, întinzi pe o hârtie sau pe o folie de aluminiu un strat de ciocolată şi „încreţeşti” puţin folia, astfel încât să se onduleze ciocolata.

Tai blatul în două pe orizontală, însiropezi prima parte, întinzi jumătate din cremă şi acoperi cu celălalt blat însiropat. Îmbraci tortul cu restul de cremă şi decorezi deasupra cu „onduleurile” de ciocolată, iar marginile, la bază, cu fulgi de ciocolată.