Pateuri cu ciuperci. Cea mai simplă reţetă

pateuri ciuperci jpeg

Deseori se întâmplă ca atunci când ni se face poftă de nişte pateuri cu brânză să ne oprim la primul chioşc şi să cumpărăm. Noi te învăţăm cum să le faci la tine acasă.

Ingrediente pentru pateuri cu ciuperci

Pentru aluat 250 g unt 250 g făină 1 ou ½ pahar apă 1 linguriţă oţet ½ linguriţă sare

400 g ciuperci

1 gălbenuş

4 linguri smântână

50 ml lapte

2 linguri unt

sare

piper

Mod de preparare pentru pateuri cu ciuperci

Se amestecă cu degetele făina cu untul tăiat bucăţele până se obţine un aluat nisipos. Se face o adâncitură în mijlocul lui, se adaugă oul, apa cu sare, oţetul şi se frământă

până când aluatul devine omogen şi elastic. Se înfăşoară în folie şi se lasă la rece circa 30 de minute.

Între timp, se taie ciupercile felii subţiri, se aşază într-o tigaie cu puţin unt şi se sotează la foc iute până scade zeama lăsată. Se condimentează cu sare şi piper, după gust. După ce se răcesc, se amestecă cu smântâna. Se întinde aluatul în foaie cu grosimea de 7-8 mm, se taie rondele cu diametrul de 5 cm şi cu ajutorul unui cuţit cu vârful ascuţit se crestează superficial un alt cerc interior. Se ung toate rondelele cu un gălbenuş bătut cu două linguri de lapte şi se pun la copt, circa 15 minute, până se auresc deasupra.

Se apasă cu degetul cercul interior presându-l în interior pentru a mări cavitatea formată în interiorul fiecărui pateu, apoi se umplu cu ciupercile preparate. Pateurile cu ciuperci se servesc calde.