Plăcintă cu cartofi

Fie că foloseşti cartofi noi, ori nu, poţi face o delicioasă plăcintă cu cartofi, la care să savurezi şi un pahar de vin.
Ingrediente (1 tavă)
1 foaie aluat plăcintă 6-7 cartofi ½ varză murată 1-2 linguri ulei 400 g kaizer sare 50 g unt 1 gălbenuş
Cum se prepară
Ungi foaia de plăcintă cu ulei. Cureţi cartofii, îi tai şi îi fierbi în apă cu puţină sare. Feliezi kaizerul şi-l rumeneşti, pe ambele părţi, într-o tigaie încinsă, în care ai pus uleiul, la flacără moale, îl scoţi şi îl laşi deoparte. Pui varza la desărat, o scurgi, o tai fideluţă şi o căleşti în acelaşi vas în care ai fript kaizerul.
Într-o tavă tapetată, întinzi foaia de plăcintă pe care o înţepi din loc în loc ca să nu se umfle. Scurgi cartofii şi păstrezi o cană din apa în care au fiert. Îi pasezi cu o furculiţă sau îi bagi în mixer, cu unt şi cu puţin din apa în care au fiert, atât cât e nevoie pentru a obţine un piure. Întinzi piureul de cartofi pe suprafaţa foii de plăcintă şi nivelezi. Presari varza şi kaizerul. Rulezi, ungi cu gălbenuş bătut şi dai la copt, în cuptorul încins în prealabil, până când se rumeneşte. Laşi să se răcească şi feliezi.
foto: profimedia