Roşii umplute cu ciuperci

rosii umplute cu ciuperci jpeg

Despre calităţile nutritive ale roşiilor vorbesc zecile de reţete ale bunicilor noastre, ca şi varietatea soiurilor care se cultivă în lumea întreagă. Sensibilă la factorii poluanţi, roşia cunoaşte în ultimii ani recolte mai slabe.

Ingrediente (10-12 porţii)

10-12 roşii mijlocii 6-8 ciuperci de cultură sau hribi 3 linguri ulei 1 ceapă 4-5 căţei usturoi 1 legătură pătrunjel sare, piper Mod de preparare

Spală roşiile, taie-le capacul şi goleşte-le de miez (foto 1). Înlătură seminţele şi toacă pulpa cubuleţe mici. Lasă roşiile golite la scurs. Curăţă ciupercile de nisip, resturi de frunze şi de pieliţa de deasupra. Spală-le bine în mai multe ape şi toacă-le mărunt pălăriile şi codiţele. Căleşte-le în 3 linguri de ulei. Adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, sare şi piper măcinat, după gust. Lasă să fiarbă, la foc mic, pentru 20 minute.

Răceşte amestecul, pune pulpa de roşii şi pătrunjelul tocat mărunt, omogenizează, apoi umple roşiile. Decorează roşiile umplute cu pătrunjel tocat. Aşază roşiile pe un platou şi ţine-le la rece 1 oră înainte de a le servi ca aperitiv, lângă felii de pâine prăjită.

Sugestie: Poţi aşeza roşiile umplute pe o tavă unsă cu puţin ulei, pe care o poţi ţine în cuptorul cald 20 de minute. Este un fel de mâncare de post foarte apreciat.