Cartofi noi la cuptor cu leurdă (complexul de vitamine B)

cartofi noi cu leurda jpeg

Contrar aşteptărilor, cartofii noi (pe care englezii îi numesc Jersey Royals) sunt plini de substanţe nutritive. Ei sunt o sursă fantastică de carbohidraţi complecşi sau amidon, care sunt de obicei principala sursă de energie pentru corpul nostru şi sunt vitali pentru creştere şi dezvoltare.

Spre deosebire de alte tipuri de carbohidraţi, precum cei din paste şi orez, cartofii sunt o sursă bună de vitamina C, care se găseşte îndeosebi în coajă. Şi vitaminele B sunt prezente în cartofii noi şi sunt fundamentală, deoarece ajută carbohidraţii să funcţioneze în mod corespunzător, pentru a oferi energie corpului.

Specialiştii spun că vitamina B6, de care avem nevoie pentru celulele roşii din sânge, dar şi pentru buna funcţionare a sistemelor nervos şi imunitar, se găseşte în cartofii noi. Există chiar dovezi care arată că vitamina B6 poate fi benefică dacă suferi de tensiune şi durere premenstruală, astm sau diabet.

Pe lângă faptul că au un conţinut scăzut de lipide, cartofii conţin vitamina B1 (tiamină), de care organismul nostru are nevoie pentru a ajuta la eliberarea energiei din carbohidraţi. Corpul are nevoie de această vitamină pentru funcţionarea unei inimi sănătoase.

Cartofii noi conţin şi alte vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, vital pentru celulele sănătoase şi îndeosebi de important pentru femeile însărcinate. Încearcă şi tu această reţetă de cartofi noi la cuptor cu leurdă.

Ingrediente

500 g cartofi noi 1 legătură de frunze de leurdă ulei de măsline câteva crenguţe de rozmarin proaspăt

Mod de preparare

Încingi cuptorul. Într-o cratiţă mare cu apă sărată, opăreşti cartofii noi. Îi pui într-o strecurătoare ca să se scurgă, apoi îi pui deasupra unei crătiţi fierbinţi, pentru a se usca la aburi.

Zdrobeşti frunzele de leurdă cu puţină sare grunjoasă, într-un mojar. Adaugi o cantitate generoasă de ulei şi amesteci până obţii o pastă, apoi freci cartofii cu această compoziţie.

Îi pui într-o tavă, smulgi şi împrăştii peste cartofi frunzele sau crenguţele de rozmarin, apoi dai la cuptorul încins, în prealabil, 15 sau 20 de minute, până se rumenesc frumos. Serveşti cartofii noi cu carne la grătar sau peşte.

Sursa: jamieoliver.com