Clătită cu sos de prune

Clătite cu sos de prune – un desert gustos, dar și un mic dejun grozav.

clatita cu sos de prune jpg

Ingrediente

Pentru aluat

4 ouă 250 ml lapte

130 g făină

1 plic zahăr vanilat

2 linguri zahăr

1 praf de sare

20 g unt

Pentru sosul de prune

300 g prune fără sâmburi, tăiate felii

2 linguri zahăr

1 linguriță scorțișoară

1 lingură suc de lămâie

50 ml apă

zahăr pudră și mentă, pentru decor

Mod de preparare

Separi ouăle, albușurile le bați spumă cu un praf de sare. În alt bol, amesteci gălbenușurile cu zahărul, zahărul vanilat, laptele și făina până obții un aluat omogen. Încorporezi ușor spuma de albușuri cu o spatulă, ca să păstrezi compoziția aerată.

Încingi untul într-o tigaie mare, antiaderentă. Torni aluatul în tigaie și îl coci la foc mediu 4–5 minute, până când marginile încep să se fixeze. Întorci clătita cu o spatulă, apoi o mai coci 2–3 minute. Cu o spatulă sau două furculițe, rupi clătita în bucăți neregulate direct în tigaie. Le mai lași puțin să se rumenească.

Pentru sosul de prune, pui prunele, zahărul, scorțișoara, lămâia și apa într-o crăticioară și fierbi 5–10 minute la foc mediu, până când prunele devin moi și siropul se leagă ușor. Servești clătita caldă, pudrată cu zahăr și stropită cu sosul de prune. Decorezi cu frunze de mentă.