Prăjitură basbousa
Basbousa,desert tradițional oriental, este o prăjitură din griș, însiropată, aromată cu apă de trandafiri sau portocale, și decorată cu migdale.

Ingrediente
500 g griș
70 g zahăr pudră
100 g migdale măcinate
120 g fistic tocat
100 g unt topit
3 iaurturi naturale
sare
2 lingurițe praf de copt
200 g zahăr pudră
Pentru sirop
250 ml apă
2 linguri apă de trandafiri sau apă de flori de portocal
2 linguri zeamă de lămâie
migdale descojite, pentru decor
Mod de preparare
Într-o oală medie, încălzești apa, adaugi zahărul pentru sirop și fierbi până obții siropul. Dai deoparte și adaugi apa de flori. Lași la răcit.
Într-un castron mare, pui grișul, migdalele, untul topit, fisticul, praful de copt, cantitatea mai mică de zahăr, iaurtul și sarea, și amesteci până ce obții un aluat dens.
Într-o tavă cu hârtie de copt, torni aluatul, îl uniformizezi cu o spatulă și-l împarți cu un cuțit în pătrățele egale. Ornezi fiecare pătrățel cu o migdală și dai la cuptor până ce va avea o culoare aurie, aproximativ 30 de minute.
Scoți tava, torni siropul și lași la răcit să pătrundă uniform în prăjitură.