Prăjitură basbousa

Basbousa,desert tradițional oriental, este o prăjitură din griș, însiropată, aromată cu apă de trandafiri sau portocale, și decorată cu migdale.

prajitura basbousa jpg

Ingrediente

500 g griș

70 g zahăr pudră

100 g migdale măcinate

120 g fistic tocat

100 g unt topit

3 iaurturi naturale

sare

2 lingurițe praf de copt

200 g zahăr pudră

Pentru sirop

250 ml apă

2 linguri apă de trandafiri sau apă de flori de portocal

2 linguri zeamă de lămâie

migdale descojite, pentru decor

Mod de preparare

Într-o oală medie, încălzești apa, adaugi zahărul pentru sirop și fierbi până obții siropul. Dai deoparte și adaugi apa de flori. Lași la răcit.

Într-un castron mare, pui grișul, migdalele, untul topit, fisticul, praful de copt, cantitatea mai mică de zahăr, iaurtul și sarea, și amesteci până ce obții un aluat dens.

Într-o tavă cu hârtie de copt, torni aluatul, îl uniformizezi cu o spatulă și-l împarți cu un cuțit în pătrățele egale. Ornezi fiecare pătrățel cu o migdală și dai la cuptor până ce va avea o culoare aurie, aproximativ 30 de minute.

Scoți tava, torni siropul și lași la răcit să pătrundă uniform în prăjitură.