Caramelul, simfonia dulce
Acest deliciu prezent în multe deserturi încântă papilele gurmanzilor de secole. Cu o nuanță maro-aurie și cu un gust extrem de dulce și cremos, acesta poate fi savurat în combinații variate, dar și simplu.
Caramelul este magia la care este supus zahărul în procesul de caramelizare. Cuvântul este derivat din cuvântul francez „caramel“, care înseamnă „zahăr ars“. Acest nume surprinde perfect esența caramelului, deoarece crearea acestuia presupune încălzirea zahărului până când suferă o transformare în formă cremoasă. Procesul începe cu zahăr granulat, care este încălzit încet, până când se topește și capătă culoarea chihlimbarului, eliberând o aromă bogată, prăjită. Acesta este punctul în care profilul de aromă al zahărului evoluează, având ca rezultat crearea caramelului. Versatilitatea caramelului nu cunoaște limite. Poate fi savurat sub numeroase forme, fiecare oferind o experiență unică. Una dintre cele mai populare forme de caramel este bomboana cu caramel. Aceste delicii de dimensiuni mici sunt făcute amestecând zahărul caramelizat cu unt, smântână și o notă de sare, pentru a crea un deliciu ușor de mestecat, untos și puțin sărat. O altă reprezentare a caramelului este sosul de caramel, adesea folosit ca topping pentru deserturi precum înghețată, clătite și vafe. Crema de caramel este realizată prin combinarea zahărului caramelizat cu apa sau cu smântână și, uneori, cu unt, rezultând un sos neted și catifelat, care însoțește deserturile preferate. În concluzie, caramelul este o capodoperă culinară care a captat inimile și papilele gustative ale oamenilor din întreaga lume. Istoria sa bogată, utilizările diverse și aroma irezistibilă îl fac un favorit atemporal.
Cremă cu frișcă și caramel
Ingrediente
450 ml frișcă lichidă
6 gălbenușuri
250 ml lapte
100 g zahăr brun
200 g zahăr alb
zmeură și mentă proaspătă pentru decor
Mod de preparare
Pui laptele pe foc, iar după ce dă în clocot, dai deoparte și adaugi frișca, zahărul alb și gălbenușurile, amesteci și pui din nou, la foc mic. Amesteci și te asiguri că se încălzește, dar nu va fierbe.
Torni compoziția în formele preferate și le pui la bain-marie la cuptor, la foc mic, timp de 50 de minute.
Scoți formele, presari zahărul brun, care se va transforma în caramel în contact cu crema, în cuptorul încins. Ornezi înainte de servire cu zmeură și mentă proaspătă.
Rulouri cu mere și caramel
Pentru aluat
400 g făină
20 g drojdie proaspătă
1 ou
170 ml lapte
70 g unt moale
40 g zahăr pudră
½ linguriță zahăr vanilat
1 praf de sare
1 ou, pentru uns
Pentru umplutură
3 mere
130 g unt moale
80 g zahăr brun
30 g scorțișoară
Pentru caramel
100 g zahăr
2 linguri apă
Mod de preparare
Amesteci untul moale cu drojdia și laptele călduț și pasezi cu o furculiță până obții o pastă. Adaugi făina, sarea, zahărul, zahărul vanilat și oul și frămânți până ce rezultă un aluat dens. Acoperi vasul cu un șervet și lași la crescut aproximativ o oră.
Separat, pentru umplutură, amesteci untul moale cu zahărul și cu scorțișoara.
Cureți merele și le tai cuburi mici.
Frămânți puțin aluatul crescut pentru a-i îndepărta aerul, apoi îl întinzi pe blatul de lucru sub formă de dreptunghi, îl ungi uniform cu crema de unt cu scorțișoară și presari cubulețele de mere, apoi îl rulezi strâns pe lungime și îl tai în bucăți egale. Le așezi într-o tigaie mare de fontă sau într-un vas rotund, bați oul și ungi deasupra cu o pensulă. Dai la cuptor 15 minute.
Între timp, faci sosul caramel. Topești pe foc zahărul amestecat cu apa.
Scoți vasul din cuptor și torni imediat caramelul peste rulouri.
Tort Doboș
Ingrediente
Pentru aluat
4 ouă
200 g zahăr
400 g făină
1 plic zahăr vanilat
1 plic praf de copt
80 g unt
1 praf de sare
Pentru cremă
250 g unt
150 g zahăr pudră
175 g ciocolată
3 gălbenușuri
Pentru glazura de caramel și decor
1 linguriță oțet
150 g zahăr pudră
20 g unt
50 ml apă
50 g fulgi de migdale
Mod de preparare
Prepari aluatul: bați bine ouăle cu zahărul, iar separat amesteci făina, zahărul vanilat, praful de copt și sarea, apoi combini cu amestecul de ouă. Amesteci bine, iar dacă aluatul e prea uscat, adaugi puțină apă călduță până obții un aluat moale.
Împarți aluatul în 4-5 bile egale, le întinzi și le coci separat, ca pentru tort, timp de 10 minute, într-o tavă unsă cu unt. Le lași la răcit.
Pentru cremă, mixezi gălbenușurile cu untul și zahărul și adaugi ciocolata topită în prealabil. Întinzi crema, uniform, între blaturile coapte, oprind un blat pentru finisajul cu caramel, pe care îl tai în triunghiuri egale.
Prepari caramelul: pui pe foc zahărul, apa și oțetul și amesteci. Când a devenit de culoarea caramelului, dai deoparte, pui untul și încorporezi. Torni caramelul pe fiecare dreptunghi decupat și lași puțin la frigider să se întărească.
Ornezi tortul pe laterale cu ciocolata rămasă și cu fulgii de migdale și montezi triunghiurile pe tort.