Toţi ne dorim să avem dinţi frumoşi şi gingii sănătoase. Pentru a obţine acest lucru, igiena dentară şi vizitele regulate la dentist sunt esenţiale, însă şi obiceiurile alimentare au un rol foarte important.

 

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, dezvăluie care sunt alimentele dăunătoare pentru sănătatea dinţilor.

„Obiceiurile zilnice de igienă orală şi vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esenţiale pentru sănătatea dinţilor şi a gingiilor. Dieta are însă şi ea un rol extrem de important pe care nu trebuie să îl neglijăm. Există alimente şi băuturi pe care e recomandat să le evităm ori, după consumarea cărora, să curăţăm foarte bine dinţii”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (foto).

Dulciuri şi bomboane cu zahăr

Vorbim aici despre bomboane, acadele, caramele, dropsuri sau jeleuri. Cu cât stau mai mult pe dinţi, având textura lor lipicioasă, cu atât sunt mai nocive pentru sănătatea dentară favorizând apariţia cariilor. Recomand să ne spălăm pe dinţi imediat după ce le consumăm, deşi ideal ar fi să le evităm pe cât posibil. Dacă ai poftă de dulce, este de preferat să consumi puţină ciocolată neagră şi să periezi apoi dinţii.

Băuturi carbogazoase

Fie că vorbim despre variantele cu zahăr sau despre cele cu îndulcitori, băuturile carbogazoase sunt acide şi produc eroziune la nivelul smalţului. Cel mai bine ar fi să le evităm pe cât posibil şi să le înlocuim cu alte tipuri de băuturi. Totuşi, când le consumăm, nu spălăm imediat dinţii pentru că ele creează un mediu acid în interiorul cavităţii orale. Şi nu în ultimul rând, băuturile răcoritoare de culoare închisă pot păta dinţii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.