Din cupru sau din ceramică? Din sticlă sau din oţel inoxidabil? Acestea sunt dilemele gospodinelor când trebuie să cumpere oale şi tigări pentru gătit. Iată avantajele şi dezavantajele acestora, în funcţie de vasele din care sunt fabricate.

Din oţel inoxidabil

Pe lângă faptul că nu sunt scumpe, în vasele din oţet inoxidabil poţi găti orice aliment deoarece sunt dintr-un material nonreactiv. În plus, pot fi curăţate fără probleme în maşina de spălat vase şi au o perioadă de utilizare îndelungată.  Un dezavantaj îl constituie faptul că se pot arde cu uşurinţă, deoarece nu distribuie căldura uniform. Înafară de aceasta, se încing repede şi se răcesc în scurt timp după ce au fost luate de pe foc, aşadar nu păstrează mâncarea caldă mai mult timp.

Din cupru

Sunt considerate printre cele mai sănătoase vase pentru gătit. În plus, distribuie căldura uniform, iar din acest motiv ingredientele se gătesc în acelaşi timp, fără să se ardă. Printre dezavantaje se numără faptul că, atunci când sunt gătite alimente alcaline sau acide, acestea pot împrumuta gust metalic. Alimentele deschise la culoare, cum sunt ouăle, îşi pot schimba culoarea în contact cu cuprul.

Din aluminiu

Nu sunt grele, distribuie căldura uniform şi nu sunt nici scumpe. Însă, la fel ca şi cele din cupru, în ele nu este recomandat să găteşti alimente alcaline şi acide. O soluţie la această problemă, ar fi să cumperi vase din aluminiu anodizat, acestea fiind de o calitate mai superioară, chiar dacă sunt mai scumpe decât cele din aluminiu simplu.

Din sticlă

Sunt recomandate pentru gătirea alimentelor la cuptor, deoarece permite gătirea uniformă, mai ales atunci când sunt acoperite. Sunt uşor de curăţat şi poţi găti aproape orice ingredient în ele. Un avantaj îl constituie faptul că sunt grele.

Din ceramică

Se numără, de asemenea, printre cele mai sănătoase vase în care poţi găti. Un dezavanataj îl constituie faptul că pot fi folosite mai ales la cuptor. De asemenea, se încing foarte tare şi păstrează căldura mai multă vreme, iar din acest motiv mâncarea se poate arde cu uşurinţă.

Loading...