Untul ghee este unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei indiene, cu o istorie de peste 3.000 de ani. Este o grăsime pentru gătit, care se obţine din unt, de aici şi o altă denumire sub care este cunoscut, aceea de unt clarificat.

Îl poţi prepara la tine acasă

Ghee se face din unt gras, nesărat, prin fierbere, la foc mic. După ce îl pui pe foc, amesteci uşor, cu o lingură de lemn, până când se evaporă toată apa pe care o conţine. La suprafaţa vasului va rămâne un ulei de culoarea mierii de albine: ei bine, acesta este untul ghee. La 10-15 minute după ce este luat de pe foc, se strecoară cu ajutorul unui tifon, apoi se depozitează într-un borcan închis etanş. Se păstrează la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Untul clarificat rezistă perioade lungi de timp.

Untul cu aromă de nuci

Este un produs exelent pentru prăjit, fiindcă punctul de fumegare, adică temperatura la care începe să se deterioreze, este de 250 grade Celsius, mai ridicată decât a majorităţii uleiurilor. Îl poţi utiliza pentru prăjit, dar şi la prepararea celor mai fragede prăjituri. Are o aromă deosebită, asemănătoare cu cea a nucilor, astfel încât poate fi consumat ca atare, pe pâine, câte 2-3 felii pe zi. O lingură de unt ghee conţine 112 calorii, cât şi 17 aminoacizi esenţiali pentru sănătate.

Bun pentru memorie

Ghee nu este de folos doar în bucătărie, ci poate face parte din orice trusă medicală, datorită proprietăţilor vindecătoare. Cei care i-au descoperit virtuţile a fost indienii, care l-au folosit ca remediu de peste 3 milenii. Potrivit mai multor studii efectuate de-a lungul anilor, Untul clarifiat grăbeşte vindecarea rănilor, este bun pentru memorie, cât şi în caz de anxietate. Şi proprietăţile sale curative nu se opresc aici: are un puternic rol antiinflamator şi este de ajutor şi în tratarea ulcerului gastric.

Ştiai că...

…în Brazilia, untul clarificat este cunoscut drept „manteiga-de-garrafa” (unt la sticlă) sau „manteiga-da-terra” (unt al pământului).

...în India cel mai folosit lapte din care este preparat untul ghee este cel de bivoliţă.

Loading...